V Dauhá nad ekology definitivně zvítězili obchodníci

Dauhá – Včera delegáti končící mezinárodní konference o obchodování s ohroženými živočišnými druhy ještě dali šanci na ochranu žraloku sleďovému, dnes ale svůj návrh přehodnotili a ani tento ohrožený druh nebude ochráněn před obchodníky. Ti tak na konferenci definitivně zvítězili nad ekology.

Většina návrhů ekologů v Dauhá vůbec neprošlo. I když se zde vůbec poprvé hovořilo o vlivu oteplování na život ledních medvědů, zákaz s obchodováním s nimi nakonec neprošel. Účastníci jej hlasováním zamítli, protože se přiklonili k odpůrcům, podle nichž tohoto savce ohrožuje spíš mizení ledovců než nadměrný lov a obchod.

Žralok sleďový…

obývá jižní část Tichého oceánu a v Atlantiku žije na jihu od Maroka přes kanál La Manche, Severní a Baltské moře až po Barentsovo moře. Také obývá Středozemní moře. Tento žralok žije na širém moři v blízkosti hladiny, v hloubce do 150 m. V zimě se stěhuje do jižnějších oblastí.

Neprošel ani zákaz lovu tuňáků. Navíc účastníci neodsouhlasili ani zákaz obchodování se čtyřmi druhy žraloků. Včera smetli ze stolu návrh na ochranu žraloka dlouhoploutvého, kladivouna a ostrouna obecného, dnes navíc delegáti přehlasovali včera odsouhlasený návrh na ochranu žraloka sleďového.

Dnešní korekční hlasování přestála jen slonovina, s níž se nadále nebude moci obchodovat, což si přály Zambie a Tanzanie.

Velkou zásluhu na výsledcích hlasování o tuňácích, žralocích a také o vzácných korálech má japonská delegace, která chtěla stůj co stůj obchod s těmito živočichy uhájit. Pokud by to totiž nedokázali, zřejmě by to zruinovalo japonské rybářství. Podle účastníků byli Japonci na konferenci nejlépe organizovaní a vytrvalí. Jednali s velkými i malými zeměmi.

Ačkoli ředitel japonského úřadu na ochranu ekosystému Hisaši Endo tvrdí, že se delegace držela faktů a nikoho k ničemu nenutila, zástupci některých zemí říkají něco jiného. Keňa, která v případě tuňáků i slonoviny hájila opačné názory než Japonsko, tvrdí, že Japonci zaplatili zástupcům rybářských organizací nejmenovaných afrických zemí za to, aby přijeli na konferenci a hlasovali „projaponsky“.

Žralok sleďový
Zdroj: ČT24/zivazeme.cz