V Dublinu se vybírá na Draculu

Dublin – Sbírku na sochu svého slavného irského praprastrýce Brama Stokera zahájil Dacre Stoker, který žije v USA. Sochu chce v irském Dublinu vztyčit ke 100. výročí úmrtí zdejšího rodáka a autora slavného Draculy, které připadá na rok 2012. Město již dalo ke stavbě předběžný souhlas a nyní se hledá umělec, který by pomník v životní velikosti vytvořil. Dílo by mělo stát kolem 100 tisíc eur.

Viktoriánský upírský román se sice spojuje především s Transylvánií, Bram Stoker ale čerpal inspiraci spíš v Dublinu, kde mu matka vyprávěla příběhy z irského folkloru. Irská metropole je plná soch a pamětních desek slavných irských spisovatelů Jamese Joyce a Samuela Becketta, na Brama Stokera se ale poněkud zapomíná.

Bram Stoker se narodil v roce 1847 v Dublinu a pobýval zde až do svých 31 let, kdy se přestěhoval do Londýna. Studoval na místní Trinity College, poté začal pracovat jako státní úředník v dublinském hradě a bez nároku na honorář psal divadelní kritiky pro dublinský tisk.

Jeho nejznámější román Dracula vyšel v roce 1897 a od té doby se dočkal nesčetných opakovaných vydání a řady filmových adaptací. Kromě irského folkloru mohlo podnítit Stokerovu fantazii k napsání Draculy i to, že mu údajně v dětství pouštěli žilou, když trpěl jakousi záhadnou nemocí.