Americký odsouzenec utekl hrobníkovi z lopaty, vyhráno ale nemá

Huntsville (USA) – Pouhou hodinu před popravou zastavil americký Nejvyšší soud vykonání hrdelního trestu nad odsouzeným 47letým bývalým dělníkem Hankem Skinnerem v texaském Huntsvillu. Stalo se tak na zásah obhájce odsouzeného, který požádal o prozkoumání dalších věcí z místa činu a provedení dodatečného testu DNA. Ten má prokázat Skinnerovu nevinu, na níž odsouzený muž trvá. Odklad popravy ale neznamená, že test bude skutečně proveden; soudci si pouze vyžádali čas na to, aby žádost projednali. Pokud ji zamítnou, bude stanoveno nové datum popravy.

Soud popravu zastavil, když hodiny na huntsvillské káznici ukazovaly přesně pět hodin a šest minut. Skinner měl být usmrcen injekcí za to, že v roce 1993 ve městě Pampa utloukl holí a uškrtil svou přítelkyni a ubodal dva její syny.

Jako důkaz posloužilo jediné svědectví a krev obětí na jeho oblečení. Skinner byl ale v době vraždy zcela opilý a lékaři potvrdili, že s takovým množstvím alkoholu v krvi není možné tak brutální vraždu provést.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Hank Skinner:

„Jsem nevinný. To je vše, co chci říct. Zabijete nevinného člověka, trápí vás to vůbec?“

Skinnerův právník trvá na analýze všech předmětů nalezených na místě činu. V době vyšetřování byla provedena jen zkouška vlasů, které držela zavražděná v hrsti. Výsledek testu byl tehdy neurčitý. Detektivové mají nyní přezkoumat dva nože, kladivo a cizí bundu, které byly nalezeny na místě činu. Z nepochopitelných důvodů se tak zatím nestalo.

Případ vyburcoval i Francii. Manželka odsouzeného Sandrine Ageorges-Skinnerová je totiž Francouzka. Paříž trest smrti odsuzuje a zastavení exekuce opakovaně žádal prezident Nicolas Sarkozy i demonstranti v centru francouzské metropole.

Vydáno pod