Kauza opilé německé biskupky končí, ta se pomalu vrací do vyšších funkcí

Hannover – Osm tisíc eur pokuty a ztráta řidičského průkazu na devět měsíců. Tak u státního zastupitelství v Hannoveru skončila kauza bývalé předsedkyně rady evangelické církve v Německu Margot Käßmannové, která byla v únoru přistižena při řízení pod vlivem alkoholu, a která se proto vzdala své funkce. Käßmannová dnešní verdikt přijala.

Pokuta byla stanovena ve výši jednoho jejího měsíčního platu v době přestupku, proto je zveřejněna jen v přibližné částce. Trest byl udělen v rámci obvyklém pro případy, kdy je osoba přistižena pod vlivem alkoholu za volantem poprvé.

Rýsuje se návrat Käßmannové do vyšších církevních funkcí

Již 24. února rezignovala 51letá Käßmannová na svůj úřad předsedkyně rady a složila i biskupskou funkci. Na blížící se ekumenické konferenci v Mnichově má Käßmannová mít hlavní referát a také podíl ve většině ze 14 programových bodů akce. Po aféře si sice vzala oddech a zatím veřejně nevystoupila, avšak i uvnitř evangelické církve panuje přání, aby Käßmannová v budoucnu znovu dostala důležitou roli.

Jednapadesátiletou teoložku zastavila policejní hlídka poté, co v centru severoněmeckého Hannoveru projela ve svém služebním voze křižovatku na červenou. Při dechové zkoušce jí policisté naměřili 1,54 promile alkoholu v krvi. K bližším okolnostem této soukromé jízdy se Käßmannová za celou dobu nijak nevyjádřila.

Margot Käßmannová
Zdroj: ČT24