Soud opět otevře proces Berlusconiho právníka

Milán - U milánského soudu se dnes opět otevře proces s italským premiérem Silviem Berlusconim. Obžaloba tvrdí, že dal v roce 1997 britskému advokátovi Davidu Millsovi 600 tisíc dolarů, aby svědčil v jeho prospěch. Berlusconiho měl před soudními procesy ochránit zákon o imunitě. Ústavní soud ale tento zákon na podzim loňského roku zrušil. Přípravné soudní projednávání Berlusconiho účasti v případu Mills již bylo několikrát odložené. Právník byl kvůli křivému svědectví odsouzen ke čtyřem a půl letům vězení, soud však posléze shledal jeho činy jako promlčené.

Až 600 tisíc dolarů, tedy 11 milionů korun, měl zaplatit Berlusconi bývalému právníkovi Millsovi za falešné svědectví. Ačkoliv byla Millsova vina prokázána, zmíněné případy jsou již podle kasačního soudu promlčeny. „Procesy, které se na mě teď v Miláně nahrnou, jsou naprosté frašky a já si na čas odskočím od vedení země, abych prokázal, že jsou to lži. Tyhle věci mě jen posilují. Posilují Italy, ať žije Itálie, ať žije Berlusconi,“ vzkázal italský premiér.

Berlusconi čelí také obvinění z daňových podvodů a falšování účetnictví. Mediální magnát a třetí nejbohatší Ital si ale stíhá připravovat podporu pro případnou prezidentskou kandidaturu. Minulý týden řekl, že chce svolat referendum, změnit ústavu a nechat Italy, aby sami zvolili prezidenta.

Návrat k procesu s Berlusconim (zdroj: ČT24)