V boji s pákistánskou armádou zabito 24 tálibánců

Hangu (Pákistán) - Nejméně 24 povstalců zabila pákistánská armáda u hranic s Afghánistánem v kmenovém území Orakzai. Informovala o tom agentura Reuters. Na vojenské kontrolní stanoviště v severozápadním Pákistánu údajně zaútočilo 150 bojovníků Tálibánu. Při obraně základny zemřelo pět pákistánských vojáků.

Podle nejmenovaného vládního zdroje při střetu na kmenovém území Orakzai padli také čtyři vojáci a vysoký důstojník a 14 vojáků bylo zraněno. Ozbrojenci zaútočili ze tří stran a pak následovala tříhodinová bitva, v níž bylo zabito 24 útočníků, uvedl zástupce vlády Khaista Rahmán. Podle nejmenovaného vojenského zdroje možná bylo mrtvých povstalců až 30.

Armádní vrtulníky pak podnikly nálet na povstalecké skrýše v Orakzai, kde se údajně skrývá velitel pákistánského Tálibánu Hakimulláh Mahsúd. O něm však panuje přesvědčení, že byl zabit při lednovém útoku bezpilotních amerických letounů.

Pákistánská armáda stupňuje útoky v oblasti

Ve čtvrtek ve stejné oblasti armáda podnikla několik náletů na školu a islámský seminář, při nichž bylo zabito téměř pět desítek lidí, většinou povstalců.

Orakzai je jedním ze sedmi kmenových území podél hranice s Afghánistánem, kde v posledních měsících armáda vystupňovala útoky proti povstalcům, které vytlačila z jejich postavení v Jižním Vazíristánu. Vládní síly loni provedly dvě rozsáhlé ofenzivy v údolí Svát a v Jižním Vazíristánu na severozápadě země. Avšak navzdory územním ztrátám extremistické hnutí Tálibán provedlo řadu atentátů, při nichž zahynuly stovky lidí.