Malá mořská víla se z Kodaně vydala na výlet do Šanghaje

Kodaň - Dánskou metropoli vůbec poprvé opustil její symbol, který do Kodaně každoročně láká tisíce turistů. Bronzová socha Malé mořské víly se vydala na cestu do čínské Šanghaje, kde bude korunovat dánskou expozici na Expu. Plastika střežila kodaňský přístav bez přestávky od roku 1913. Do konce listopadu by ale měla být zpátky.

Obyvatelé Kodaně si budou muset na několik měsíců zvyknout na pohled na přístav bez něžné ikony dánské metropole. Malá mořská víla podstoupila vůbec poprvé výlet mimo své stanoviště, ještě předtím ale plastiku čekaly ruce sochaře Briana Nielsena, který ji osvobodil od kamenného podstavce. Ten byl podle svých slov velmi nervózní a zároveň hrdý: „Je to obrovská zodpovědnost,“ dodal sochař.

Cesta se neobejde bez odborného doprovodu, a tak Nielsen bude pozorně sledovat nejen celou 8 000 kilometrů dlouhou anabázi, ale i umístění víly na Expu v Šanghaji. „Rozhodli jsme se poslat Malou mořskou vílu do Číny, protože je velmi známá. Je to nejznámější celebrita v Dánsku. Ukážeme tak Číňanům, jakou tady máme kulturu,“ popisuje dánský ministr hospodářství Brian Mikkelsen.

Malá mořská víla odjíždí do Číny (zdroj: ČT24)

Stopětadvaceticentimetrová bronzová socha bude součástí expozice, která má předvést to nejlepší z Dánska. Tedy to, jak se dá skloubit sociální péče s hospodářským růstem, který je zároveň přátelský k životnímu prostředí. Malá mořská víla je ale také dánským národním pokladem, takže o podrobnostech cesty ví z bezpečnostních důvodů jen pár vyvolených.

Malá mořská víla odjíždí do Číny
Zdroj: ČT24