Merkelová bude na žádost Fischera řešit kontroly českých řidičů v Bavorsku

Brusel – Kontroly českých řidičů bavorskými policisty se na summitu EU staly tématem rozhovoru českého premiéra Jana Fischera a německé kancléřky Angely Merkelové. Český premiér si kancléřce stěžoval na zacházení s Čechy při kontrolách, stejně tak informoval o špatném přístupu k českým cestujícím na německých letištích. Merkelová Fischerovi slíbila, že se bude věcí zabývat.

V minulosti německé úřady již několikrát odmítly české stížnosti na nepřiměřené kontroly. Německá kancléřka dnes nicméně českému premiérovi slíbila, že se na celý problém „zeptá“ a případně bude hledat řešení.

„O těch stížnostech vím, považuji to za problém, a proto jsem využil příležitosti, že jsem o tom informoval německou kancléřku Angelu Merkelovou. Vyslechla si to se vší pozorností a vážností a sdělila mi, že je připravena zkrátka a dobře se na to podívat, zeptat a případně hledat řešení,“ uvedl Fischer. 

Od začátku roku se na českém ministerstvu vnitra kupí stížnosti českých občanů na kontroly v pohraničí. Ty jsou prý nepřiměřené, běžně k nim patří důkladní osobní prohlídka i prohlídka osobních věcí, někteří si dokonce stěžovali na to, že museli policistům poskytnout vzorek tělesných tekutin. 

Německé i bavorské úřady už dříve tvrzení o nepřiměřenosti kontrol popřely. Šéfové diplomacií Česka a Německa Jan Kohout a Guido Westerwelle se při nedávném jednání shodli, že tyto kontroly sice neodporují schengenské dohodě, některé případy jsou ale v rozporu s jejím duchem.