Oficiálně potvrzeno: Obama s Medveděvem 8. dubna do Prahy

Washington - Novou americko-ruskou dohodu o omezení jaderných zbraní podepíší prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv 8. dubna v Praze. Oficiálně to potvrdil Bílý dům po telefonickém rozhovoru obou politiků. Smlouva tak bude podepsána skoro přesně rok poté, co Obama v Praze představil svou vizi světa bez jaderných zbraní, což připomněl i na dnešním brífinku v Bílém domě. Odzbrojovací dohoda je jejím prvním konkrétním výsledkem.

Mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda potvrdil, že Česká republika byla požádána, aby hostila ceremonii podpisu nové smlouvy o omezení jaderného arzenálu. Se žádostí souhlasila a považuje to za poctu.

Při telefonickém rozhovoru dnes v 15:00 našeho času prezidenti Obama a Medveděv definitivně schválili obsah historické dohody, která má nahradit smlouvu o omezení stavu strategických zbraní (START) z roku 1991. Novou smlouvu se tak podaří podepsat před washingtonskou konferencí o jaderné bezpečnosti, která začíná 12. dubna. Aby dokument vstoupil v platnost, musí ještě projít ratifikačním procesem v americkém Senátu a ruské Státní dumě. Obě strany se zavazují, že podstatně sníží počty svých strategických zbraní do sedmi let od data, kdy smlouva vstoupí v platnost.

Obama: Jsem rád, že ČR souhlasila s hostitelstvím ceremonie

Po roce intenzivních rozhovorů se USA a Rusko dohodly na nejrozsáhlejší smlouvě o kontrole zbrojení za posledních dvacet let, zdůraznil Obama na dnešní tiskové konferenci. Připomněl, že od nástupu do prezidentského úřadu se snažil o nový start ve vztazích s Ruskem. „Spolupracujeme v Afghánistánu, koordinujeme naše hospodářské úsilí prostřednictvím skupiny G-20, vyvíjíme společný tlak na Írán, aby dodržoval své závazky,“ uvedl. Dokončení smlouvy je podle něj také signálem ostatnímu světu, že USA a Rusko hodlají jít v čele úsilí o nešíření jaderných zbraní.

Barack Obama:

„Jsem rád, že rok po mé návštěvě v Praze souhlasila Česká republika - blízký přítel a spojenec USA - s hostitelstvím podpisu smlouvy.“

„Ukázalo se, že diplomacie nese ovoce. Smlouva je důležitý výsledek pro Spojené státy, Rusko i celý svět. A také jasný vzkaz pro Írán a Severní Koreu, aby skončily se svým jaderným programem,“ doplnila ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Smlouva nelimituje testování, vývoj ani rozmístění protiraketového štítu

Nové limity zbraní by mělo podle smlouvy představovat 1 550 jaderných hlavic (snížení ze současných 2 200). Počet rozmístěných strategických nosičů jaderných zbraní (letounů, raket a ponorek) se sníží na 700 kusů, spolu s nerozmístěnými celkem na 800 kusů. Smlouva bude platiti 10 let a zároveň by neměla nijak omezovat stávající nebo plánované americké projekty raketové obrany, což byl jeden z nejspornějších bodů dlouhého vyjednávání. Podle dřívějších informací by problému amerického protiraketového štítu měl být věnován jeden z doprovodných dokumentů.

Smlouva nijak nelimituje testování, vývoj ani rozmístění protiraketového štítu ani vývoj plánovaných amerických konvenčních raket dlouhého doletu. V prohlášení Kremlu se ale praví, že ve smlouvě bude „v právně závazné formě zakotveno stanovisko o vzájemné souvislosti strategických útočných a obranných zbraní“, tedy protiraketové obrany.

Smlouva obsahuje zásadu předávání informací o testovacích startech raket, čemuž se Rusko vzhledem k vlastnímu vývoji nové strategické rakety chtělo vyhnout. Součástí smlouvy jsou nová kontrolní ustanovení, která jsou ve srovnání s předešlou smlouvou jednodušší a levnější. Obě strany budou ovšem mít možnost kontrolovat všechny aspekty jejího dodržování.

Hlavní body americko-ruské smlouvy:

Strukturu svých strategických zbraní si může každá strana určit v rámci stanovených souhrnných limitů:
- maximálně 1 550 jaderných hlavic;
- kombinovaný limit 800 kusů pro rozmístěné a nerozmístěné strategické nosiče jaderných zbraní (rakety, letadla a ponorky);
- samostatný limit 700 kusů pro rozmístěné strategické nosiče jaderných zbraní.

Ověřovací mechanismus zahrnuje inspekce na místech, výměnu údajů a ohlašovací povinnost vztahující se ke strategickým útočným zbraním a zařízením zmíněným ve smlouvě. Pro zvýšení transparentnosti smlouva také stanoví výměnu dálkových měření.

Vydáno pod