Pozice Smeru je stabilní. Sestaví ale slovenskou vládu?

Bratislava – Na Slovensku letos v červnu proběhnou parlamentní volby. Vše ovšem nasvědčuje tomu, že drama do poslední chvíle, jaké se dá očekávat v tuzemsku, naši východní sousedé nezažijí. Levicová strana Smer, kterou vede současný premiér Robert Fico, si poslední čtyři roky drží nejen vládní posty, ale i stabilní pozici v žebříčcích oblíbenosti mezi obyvateli. Ficovými jedinými „konkurenty“ se tak zatím zdají být pouze konzervativci z SDKÚ. Rozdíl v preferencích mezi těmito partajemi je minimálně dvacetiprocentní, pravicový politici ale stále věří, že se jim nepříznivé výsledky podaří odvrátit.

Poslankyně za SDKÚ Magdalena Vašáryová si současný úspěch Smeru vysvětluje tím, že ho začali podporovat lidé, kteří dříve volili Slovenskou národní stranu (SNS) Jána Sloty či LS-HZDS. Výsledky z předchozích voleb ale prý napovídají, že levice nakonec získá menší počet hlasů, zatímco její straně odevzdá hlas mnohem více obyvatel.

Vašáryová: Pravice na tom není špatně

Rozhovor s Magdalenou Vášáryovou (zdroj: ČT24)

Vládní koalici nyní kromě Smeru tvoří právě nacionalistická SNS a LS-HZDS, v jejímž čele stojí matador slovenské politiky a kontroverzní osobnost Vladimír Mečiar. Navzdory tomu, že tito dva menší partneři již dokázali způsobit několik skandálů, kvůli kterým bylo Smeru pozastaveno členství v socialistické frakci Evropského parlamentu, popularita Roberta Fica neklesá. Problémy totiž vždy dokázal „delegovat“ na své politické společníky.

Ficova sociální demokracie vyhrála v posledních letech všechny volby, které byly na Slovensku vypsány – parlamentní, komunální i evropské. Přesto Vašáryová nepovažuje situaci slovenské pravice za tristní. Za nízkými preferencemi pro tuto část spektra je podle ní fakt, že v zemi je hodně pravicově zaměřených stran a hlasy se tak tříští. Přesto existuje možnost, že i když Smer volby vyhraje, nebude sestavovat vládu. Nynější opoziční strany by totiž mohly v součtu získat více hlasů než levice. „Právě toho se smeráci bojí,“ poznamenala Vašaryová.

Rozdělení poslaneckých mandátů ve slovenském parlamentu
Zdroj: ČT24