13 tisíc vojáků v Barmě demonstrovalo sílu junty

Neipyijto - Armádní přehlídkou s tisíci vojáky demonstroval vojenský režim v Barmě svou moc. V zemi se blíží volby, ze kterých by měla vzejít civilní vláda. Junta se ale nejspíš pokusí udržet u moci i nadále. OSN ostře odsoudilo porušování lidských práv v zemi a vyzvalo režim, aby propustil přes 2 tisíce politických vězňů. Situaci v Barmě kritizuje také Evropská unie.

V Barmě by se na podzim měly poprvé za posledních 20 let konat parlamentní volby. Šéf barmské vojenské junty generál Than Šwei varoval politické strany před pomlouvačnou předvolební kampaní. „Musíme zabránit neslušné a nevhodné kampani, jako je pomlouvání stran nebo politiků,“ prohlásil na slavnostní vojenské přehlídce. Na té defilovalo přes 13 tisíc vojáků. 

Vojenská junta zakázala účast ve volbách vězněným osobám, kandidovat tak nesmí Su Ťij, vůdkyně nejsilnější opoziční Národní ligy pro demokracii. Barmská disidentka si totiž odpykává trest domácího vězení v trvání 18 měsíců. Mezinárodní společenství barmskou juntu kvůli volebním zákonům, které znemožňují účast opozice, ostře kritizuje.