Aláví chce spolupracovat na sestavení vlády se všemi stranami

Bagdád - Irák už zná výsledky parlamentních voleb, ve kterých o dvě křesla zvítězila koalice Národní irácké hnutí expremiéra Ajáda Alávího. Irácký premiér Núrí Málikí ale výsledky odmítá a žádá jejich přezkoumání. Podle OSN volby proběhly v pořádku.

Čekání na výsledky trvalo tři týdny. Vítězství teď slaví stoupenci bývalého premiéra Ajáda Alávího. Jeho koalice Národní irácké hnutí získalo z celkových 325 křesel 91 mandátů, jen o dva víc než uskupení Právní stát současného premiéra Malíkího. 

Vítěz pozval poraženého rivala ke spolupráci. „Jsme otevření ke spolupráci se všemi politickými silami. Irák nepatří jednomu člověku nebo politické straně, ale Iráčanům,“ prohlásil po vyhlášení výsledků Ajád Aláví. 

Volby v Iráku vyhrál Aláví (zdroj: ČT24)

Premiér Malíkí ale o takovou spolupráci nestojí. Nechce výsledky voleb uznat. Čísla nepovažuje za konečná a chce, aby je přezkoumal soud. „Při kontrole části volebních lístků se ukázalo, že velká část byla zfalšovaná. Podali jsme proto stížnost k volební komisi. Ta také zmínila, že při hlasování došlo k manipulaci,“ tvrdí Málikí. 

Pozorovatelé z OSN i ze Spojených států ale označili průběh voleb ze 7. března za důvěryhodný. Zpochybnění výsledků by podle nich vedlo jen k větší nestabilitě v zemi. Rychlou dohodu mezi politiky chtějí navíc samotní Iráčané. 

Politické vyjednávání po volbách v roce 2005 trvalo měsíce, během kterých zemi zachvátilo sektářské násilí. Ani teď ale povolební proces neprobíhá v klidu. Exploze ve městě Chális severně od Bagdádu zabila v pátek nejméně 57 lidí a více než 70 zranila. Obavy z možné vlny násilí kvůli volebním výsledkům se tak bohužel potvrdily.

Irácký premiér Núrí Málikí na mezinárodní stockholmské konferenci o Iráku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod