Neměl koho volit, proto si založil vlastní stranu

Bratislava – Do ostrého předvolebního boje na Slovensku zasáhl netypický subjekt. Pod názvem Paliho Kapurková veselá politická strana vystupuje svérázný strojvůdce z východoslovenského Humenného. Jeho motivací bylo uplynulých 20 let, kdy podle vlastního názoru Pali neměl koho volit, proto mu přátelé založili vlastní stranu. I za pomoci moderních sociálních sítí si získal za svůj svérázný postoj značnou pozornost nejen u veřejnosti, ale i kritiků - kvůli sebevědomému financování a spojení s lidmi z marketingu.

Paliho kampaň cílí na voliče, kteří podobně jako on doposud neměli koho volit a pouze mlčeli. Předvolební slib Paliho Kapurkové strany je jednoduchý – v případě zvolení voliče ujišťuje, že do parlamentu určitě nezasedne. „Paliho veselá politická strana dává tu možnost, aby se tito lidé zúčastnili voleb, aby jejich hlas nepropadl a zůstal reálně v parlamentu v podobě neobsazených křesel,“ uvedl jeden ze zakladatelů strany Robert Lifka.

Strojvůdcova strana je specifická již svým názvem. Výraz „kapurková“ ve východoslovenském nářečí označuje poslední sklenku na rozloučenou. O významu i potenciálu strany Pali hodlá přesvědčit, prozatím však pouze prostřednictvím svého týmu. Sám totiž zarytě mlčí. „Jako představitel mlčící většiny bude pan Vass mlčet, jak se to vlastně hodí k jeho politickému charakteru,“ vysvětlil jeho mluvčí Peter Pišťanek.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Politická strana, nebo reklama?

Recesistická strana však kromě pobavení vzbuzuje i otázky kvůli podezřelému financování. Za povinnou volební kauci, která se stranám vrátí pouze v případě úspěchu, totiž Paliovci investovali přes 16 a půl tisíce eur. „Jestliže je to komerční aktivita, tak je to velmi zajímavá komerční aktivita, neboť za 16 600 eur už má ta značka takovou známost, kterou by zřejmě nezískala standardní reklamou. Z tohoto pohledu je to dobrý nápad,“ komentoval reklamní stratég Pavol Minár. Název strany se navíc objevuje na některých potravinářských výrobcích pod registrovanou značkou. Zakladatelé Paliho Kapurkové však namítají, že mají v plánu značku používat pouze v souvislosti s občanskou aktivitou.

Volební program strojvůdce z Humenné oficiálně představí příští týden. Politické ambice Paliho však podle analytiků nemají mnoho šancí na úspěch. Favority červnových voleb jsou jiní, i když křeslo v parlamentu podle všeho nemají jisté ani nejznámější tváře slovenské politiky.