Arménii a Česko spojuje někdejší sovětská historie

Jerevan - O možnostech vojenské spolupráce jednal v Arménii vicepremiér a ministr obrany Martin Barták. Vzhledem k tomu, že Arménie i bývalé Československo patřily v nedávné minulosti do přímé sféry vlivu Moskvy, najít společnou řeč netrvalo dlouho. Ruština byla automaticky to první, co při setkání obou ministrů obrany zaznělo.

Česká republika poskytuje arménským vojákům výcvikové prostory ve Vyškově. Arménie patří k nejchudším zemím v regionu. A vzhledem k napjatým vztahům se sousedy je pro ni armáda důležitá. Jen v oblasti Náhorního Karabachu, o který sváděla ostré boje s Ázerbajdžánem, je ve zbrani 70 tisíc mužů. 

A nedaří se smazat ani krvavou skvrnu, která ulpěla na vztazích s Tureckem během 1. světové války. V roce 1915 Turci při násilném vyhánění Arménů povraždili 1,5 milionu lidí. Dodnes odmítají přiznat, že spáchali genocidu, a dodnes to narušuje vztahy mezi oběma zeměmi. Turci přiznali, že se staly chyby, a tento týden dokonce po letech povolili bohoslužby v arménském kostele. Zároveň ale turecký premiér pohrozil, že deportuje ze země tisíce arménských dělníků, kteří jezdí do Turecka pracovat načerno.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)
Ministr Martin Barták v Arménii
Zdroj: ČT24