Obama jen na pár hodin přiletěl do Afghánistánu

Kábul – Americký prezident Barack Obama dnes nečekaně navštívil Afghánistán. Je zde vůbec poprvé jako prezident. Setkal se zde s prezidentem Hamídem Karzáím. Obama řekl, že je povzbuzen pokrokem, jakého Afghánistán dosáhl. Zároveň ale vyzval k dalšímu úsilí v boji proti korupci. Americký prezident zůstane v Afghánistánu zřejmě jen několik hodin, během nich by ovšem měl stihnout pozdravit také americké vojáky.

Afghánistán podle Obamy pokročil ve vojenském tažení proti povstalcům z Tálibánu i ve zlepšování služeb pro své obyvatele. Kárzáí poděkoval Obamovi za podporu a vyslovil naději, že partnerské vztahy obou zemí budou pokračovat. Americký prezident pozval svůj afghánský protějšek do Washingtonu, ten Karzáí navštíví 12. května.

Návštěva amerického prezidenta byla přísně utajena. Afghánský prezident se o ní dozvěděl jen několik hodin předem. Mlčenlivostí byl zavázán Obamův doprovod. Obamovo letadlo přistálo po celonočním letu z Washingtonu na základně v Bagrámu, odkud odletěl vrtulníkem do Kábulu. V prezidentském paláci jedná Obama s Karzáím.

Obama loni rozhodl vyslat do Afghánistánu dalších zhruba 30 tisíc amerických vojáků. Američané jsou v zemi od invaze v roce 2001. Prezident by se měl s americkými vojáky působícími v afghánské misi pozdravit. Obama se setká také s velitelem amerických sil v Afghánistánu Stanleym McChrystalem a s americkým velvyslancem Karlem Eikenberrym.

Návštěva prezidenta USA přichází dva dny po novém výhrůžném poselství předpokládaného vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina na adresu Američanů.