Záchranáři ťukali na potopenou loď, vojáci se ale neozvali

Soul - Jihokorejští potápěči se dnes snažili najít přeživší vojáky z potopené válečné lodi Čchonan, život uvnitř trupu ale nezaznamenali. Představitelé jihokorejské armády také dali najevo, že nedávají žádnou naději na přežití komukoli z 46 pohřešovaných členů posádky, kteří pravděpodobně zůstali uvěznění uvnitř lodní zádi, kde nastal výbuch. Korveta se potopila z dosud neznámého důvodu v pátek ve Žlutém moři.

Loď Čchonan leží v kalné vodě na dně moře v hloubce 15 až 20 metrů, a to zhruba 50 metrů od místa, kde se po explozi začala potápět. Potápěči klepali na trup lodě ve snaze zjistit, zda zůstal uvnitř někdo živý, ale nikdo se neozval.

Nejmenované námořní zdroje uvedly, že i kdyby někdo neštěstí v kabinách lodi po jejím potopení přežil, zbýval by mu pod vodou kyslík jen na několik hodin.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Armáda nejnovější informace poskytla na mimořádné konferenci, kam dorazilo i mnoho příbuzných pohřešovaných vojáků, z nichž 30 byli poddůstojníci a 16 námořníků ve výkonu povinné vojenské služby. Před budovou velení vojenského námořnictva se shromáždil dav, který se pokusil násilně dostat dovnitř.

Korveta Čchonan dlouhá 88 metrů, s výtlakem 1 200 tun a se 104 muži posádky, se potopila po výbuchu u zádi lodi. Exploze zřejmě vyrvala otvor v trupu poblíž lodních šroubů, zastavila motory a přerušila dodávku elektřiny, takže se bezmocné plavidlo začalo naklánět. Trvalo však prý asi 20 minut, než se potopilo, a každý člen posádky, který nebyl výbuchem zabit nebo omráčen, mohl mít teoreticky čas loď opustit. Zachránit se ale podařilo jen 58 námořníků.

Loď se potopila poblíž sporných námořních hranic ve Žlutém moři, kde jihokorejské a severokorejské síly svedly za posledních deset let několik námořních soubojů, které si vyžádaly desítky obětí na životech. Naposledy proti sobě plavidla obou zemí střílela loni v listopadu.

Ještě 46 námořníků pohřešuje Jižní Korea poté, co se v pátek potopila její vojenská loď blízko hranice se Severní Koreou.
Zdroj: ČT24/AP Photo