FBI zlikvidovala protivládní spiknutí

Detroit (USA) - Agenti FBI v americkém Michiganu pozatýkali osm členů militantní sekty Hutaree. Po devátém ještě pátrají: Skupina chtěla ve jménu Ježíše Krista a konce světa vyprovokovat povstání proti vládě. Představovala si to tak, že na odlehlé místo vyláká policistu a zabije ho. Na jeho pohřbu pak členové sekty chtěli podomácku připravenými výbušninami zabít další policisty. Chtěli touto cestou vyvolat širší povstání proti americké vládě. Zatčení tvrdili, že se násilnostmi chtěli připravit na „bitvu proti Antikristovi“.

Skupina se na svých internetových stránkách označovala za křesťanské bojovníky. Její členové se prý „připravují na bitvy na konci časů, aby udrželi naživu odkaz Ježíše Krista“. Na stránkách je také fotografie lidí z organizace v maskovaném oblečení s puškami. „FBI bere podobné extremistické skupiny vážně. Především ty, které by mohly útočit na nevinné občany a na členy pořádkových sil,“ řekl mluvčí FBI v Detroitu Andrew Arena.

Podle FBI úřady o činnosti skupiny věděly už dříve a zasáhly, protože organizace plánovala na duben první násilnosti. Vyšetřovatelé obvinili devět členů organizace ze spiknutí, z použití zbraně k násilnému činu a z pokusu použít zbraň hromadného ničení.