V Srbsku vznikla deklarace odsuzující masakr v Srebrenici

Bělehrad - Srbský parlament dnes bude hlasovat o deklaraci, která ostře odsuzuje masakr spáchaný ve Srebrenici za války v Bosně. V létě roku 1995 bosenští Srbové povraždili asi osm tisíc srebrenických muslimských mužů, šlo o největší masakr Evropy od druhé světové války. Ostatky těl se pořád dohledávají. Dokument, který má na stole tamní parlament, by se měl proti činům ostře vymezit.

Deklarace má šanci srbským parlamentem projít. Podle mluvčího dolní komory by pro její schválení mohla zvednout ruku i Srbská radikální strana v čele s Tomislavem Nikolicem. „Srbsko tím chce ukázat svou touhu po usmíření v oblasti a poukázat na dobré sousedské vztahy mezi státy,“ řekl srbský premiér Mirko Cvetković.

Část poslanců taky chce, aby se 11. červenec stal dnem, kdy se bude v celé zemi vzpomínat na masakr, za kterým stál velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladič. Deklarace je zlomovým dokumentem nejen pro Srbsko, vítají ho i v Bosně. Vzpomínky na masakr jsou totiž stále živé.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Za hlavního iniciátora se považuje Radovan Karadžič

„Srbové nás bombardovali ze všech stran, bylo to strašné, všude ležela těla, můj syn běžel, s ostatními do lesa. Byl ode mě deset metrů, když mě napadlo, že jsem mu neřekla sbohem,“ podotkla obyvatelka Srebrenice Kada Hotičová. Za hlavního iniciátora masakru je považovaný spolu s Ratko Mladičem Radovan Karadžič. Zatímco Karadžič se zodpovídá před Haagsklým tribunálem z celkem jedenáct zločinů, Mladič spravedlnosti stále uniká.