Německá církev zavedla horkou linku pro oběti zneužívání

Berlín - Katolická církev v Německu zřizuje horkou telefonickou linku pro oběti sexuálního zneužívání. Snaží se tak vyrovnat se skandálem, který letos vyplul na povrch. Ozvaly se stovky lidí, kteří tvrdí, že je jako děti kněží zneužívali. Církev kritizují, že o problému věděla a zametala ho pod koberec. Do Velikonoc chce spolková vláda ještě přijít s celým katalogem opatření, která by do budoucna pomohla podobným případům předcházet. Církev tak reaguje na narůstající počty případů zneužívání dětí katolickými duchovními.

Němečtí biskupové říkají, že horká linka je určená nejen obětem, ale i případným pachatelům. Obětí sexuálního zneužívání se od konce ledna po celém Německu přihlásilo už přes 250 a telefonická linka je jedním z prostředků, kterými chce skandálem zasažená církev přispět k odhalování tohoto letitého nešvaru a pomáhat postiženým. Těm budou na bezplatném čísle 0800-1201000 k dispozici psychologové a poradci, a to vždy od úterý do čtvrtka mezi 13:00 a 20:30.

Rakušané požadují finanční odškodnění

V Rakousku vzniklo sdružení Oběti církevního násilí, které se snaží sehnat peníze na odškodnění pro oběti zneužívání. Jedním z mnoha desítek Rakušanů, kteří obvinili katolické duchovní ze sexuálního násilí, je Klaus Fluch. „Farář z naší obce se provinil na mě a mnoha dalších dětech, chlapcích kolem deseti let. Šlo o sexuální zneužívání nejtěžšího kalibru a také psychické a fyzické týrání,“ popisuje Fluch.

Dnes 47letý technik měl těžce nemocnou matku, otec ho často nechával na faře ve štýrské obci Sankt Gallen přes noc. V dospělosti měl deprese. Teď těžce nese reakce nejvyšších představitelů církve na vlnu odhalení. „Jsou to všechno jen svatouškovské kecy, mimo veškerou realitu. Já už ty omluvy nemůžu ani slyšet,“ zlobí se Fluch.

Požaduje odškodnění a vstoupil do nově založeného sdružení, které s pomocí právníků připravuje návrh na mimosoudní vyrovnání. „Církev určitě nechce, aby se tento skandál ještě zhoršil, proto předpokládám, že přistoupí na odpovídající částky odškodnění,“ říká právník sdružení Oběti církevního násilí Werner Schostal.

Vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn ustavil komisi, která má posuzovat mimo jiné i finanční nároky obětí zneužívání. Původně jim přitom vzkázal, že musejí žalovat jednotlivě své trýznitele. „Když vstoupíte do řádu či kláštera, tak se zřeknete majetku. Proto chtít, aby oběti odškodňovali nemajetní pachatelé, je podle mě krátkozraké a právně pochybné,“ dodává Schostal.

Do případu vtažen i papež

Zneužívání dětí otřáslo v minulých týdnech církví v řadě evropských států. Nepřímému spojení s některými případy se nevyhnul ani papež Benedikt XVI. Ten podle amerického listu The New York Times o zneužívání věděl a podílel se na jeho zamlčování. Benedikt XIV. vydal pastýřský list, v němž chování kněží odsoudil. To ale věřícím nestačí, postrádají omluvu a ostřejší postihy.

Jeff Anderson, advokát obětí zneužitých kněžími:

„Všechny cesty a odpovědnost za skandál a jeho zakrývání vedou do Říma.“

Papež Benedikt XVI. při víkendové mši prohlásil, že jeho víra mu dává odvahu, aby nebyl zastrašen kritiky. Vatikánský deník útoky na papeže označil za nízký pokus pošpinit jeho osobu za každou cenu. Němečtí biskupové se kromě nové horké linky shodli taky na přepracování církevních směrnic pro objasňování sexuálního zneužívání. Hotové by měly být do konce srpna.

Vydáno pod