V čínské řece nalezeno 21 mrtvolek dětí

Peking – Mrtvolky 21 nemluvňat a lidských plodů se našly v řece ve východočínské provincii Šan-tung. Zřejmě pocházejí z univerzitní nemocnice ve městě Ťi-ning. Několik členů tamního personálu už bylo kvůli vyšetřování postaveno mimo službu, dva muži byli zatčeni. V Číně jsou kvůli politice jednoho dítěte časté potraty, ročně interrupci podstoupí až 13 milionů Číňanek.

Zatčení muži zřejmě mrtvolky dětí pohodili do řeky. Vzali si přitom od příbuzných zemřelých dětí peníze, aby se o těla náležitě postarali. Místo toho ale mrtvé děti ve věku od narození do několika měsíců věku hodili do řeky.

Všichni novorozenci byli ukryti v igelitových pytlích. Osm jich mělo visačky s datem narození a jménem matky, bylo na nich napsáno také, z které nemocnice pocházejí. Jedno z mrtvých dětí bylo plodem, tři z mrtvých novorozeňat byla přijata nedávno do této nemocnice v kritickém stavu.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Ostatky našli vesničané, kteří si nejprve mysleli, že to jsou hračky. Tři vysoce postavení činitelé nemocnice v městě Ťi-ning v provincii Šan-tung byli okamžitě zbaveni funkce.

Je možné, že děti byly nechtěné. V Číně jsou kvůli politice jednoho dítěte časté potraty. Každoročně je v Číně nejméně 13 milionů těhotenství ukončeno potratem. Počet potratů bude ale ve skutečnosti zřejmě mnohem vyšší, neboť lidé na chudém venkově nemají na zdravotní poplatky, a tak je většina potratů nelegální.

Vydáno pod