Při pátrání po posádce potopené lodi zemřel potápěč

Soul – Při pátrání po možných přeživších vojácích z potopené jihokorejské válečné lodi zemřel jeden potápěč. V trupu potopené lodi zůstalo uvězněno asi 48 námořníků, armáda jim už nedává šanci na přežití. Korveta Čchonan se potopila z dosud neznámých důvodů v pátek ve vodách Žlutého moře. Jihokorejský prezident I Mjong-bak dnes uvedl armádu do stavu pohotovosti pro případ jakýchkoli podezřelých akcí ze strany sousední KLDR, která mohla za explozí stát.

Jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong v pondělí vyjádřil podezření, že výbuch na zádi korvety Čchonan mohla způsobit severokorejská mina. „Severní Korea mohla úmyslně nastražit podmořskou plovoucí minu, aby nám způsobila škody,“ prohlásil Kim. Další eventualitou podle něj je, že plavidlo narazilo do miny, která v oblasti mohla zůstat od Korejské války z let 1950 až 1953.

Jihokorejský deník Čoson Ilbo zase ve své dnešní zprávě s odvoláním na nejmenované přeběhlé vysoké činitele KLDR napsal, že explozi mohli způsobit severokorejští sebevražední atentátníci, známí jako „lidská torpéda“. Ti údajně operují ve dvojicích na poloponorných plavidlech a s sebou mívají obvykle dvě torpéda nebo dvě plovoucí miny.

Jihokorejští představitelé se ale domnívají, že exploze mohla být rovněž zaviněna technickou poruchou.

Vydáno pod