Ruská policie má podobenky atentátnic i jejich kompliců

Moskva – Ruská policie pátrá po vinících včerejších atentátů v moskevském metru. Vyšetřovatelům se podařilo sestavit věrné podobenky obou atentátnic i jejich kompliců. Fotografie teď chce co nejvíce rozšířit, aby byli pachatelé co nejdříve dopadeni. Včera v ranní špičce se ve stanici Lubjanka a Park Kultury odpálily dvě ženy, při explozi zahynulo celkem 39 lidí.

Podobenky obou žen atentátnic se podařilo sestavit z jejich ostatků. Policie získala kromě toho i záběry z bezpečnostních kamer v metru, díky kterým vytvořily fotografie kompliců obou útočnic. Atentátnice při nástupu do vlakových souprav doprovázel jeden muž a dvě ženy „slovanského vzezření“.

V souvislosti s útoky pátrá ruská policie v oblasti severního Kavkazu, neboť podezřívá islámské separatisty, kteří již v minulosti podobné útoky spáchali. Ruská policie si myslí, že atentáty spáchaly takzvané černé vdovy, které se chtěly pomstít za smrt vůdce kavkazských islamistů Sajída Burjatského, kterého na počátku března zabily během ofenzivy na Kavkazu ruské jednotky. Obě ženy měly být členkami širšího zabijáckého komanda asi třiceti žen. Moskevské atentáty jsou podle ruských médií zřejmě jen začátkem, a mohly by prý následovat další útoky. Podle ruských úřadů se na svobodě může pohybovat dalších 21 černých vdov, které jsou připraveny zemřít.

Ingušské úřady zjišťují informace o všech evidovaných islámských radikálech. Policisté prověřují jejich alibi v době, kdy v moskevském metru explodovaly bomby. Vyšetřování se má zaměřit hlavně na mladé muže a ženy.

Proti rozsáhlému policejnímu pátráni se dnes vyslovil předseda čečenského parlamentu Dukuvacha Abdurachmanov, který dnes v Grozném podle ruské informační služby Rosbalt veřejně obvinil „moskevské zvláštní služby“, že při pondělním útoku projevily absolutní nedbalost. Vyslovil dokonce domněnku, že se samy mohly na útoku podílet. „Pokud vysoce postavené osoby před nadřízenými označují severokavkazský region za 'viníka', pak prohlašujeme, že my považujeme za viníky moskevské zvláštní služby, justiční orgány a policii,“ prohlásil.

Místo piety se objevil i hyenismus

Moskva se dnes zahalila do smutku, lidé se z útoků pomalu vzpamatovávají, na místa, kde včera zahynulo 39 lidí, nosí květiny. Ruský prezident Dmitrij Medveděv a ruský premiér Vladimir Putin ujistili, že útočníci budou co nejdříve dopadeni.

V ponuré atmosféře se ovšem našli i tací, kteří piety zneužívají. Kromě moskevských taxikářů, kteří včera v chaotické době po útocích, kdy zkolabovala doprava a nejezdilo metro, až zdvacetinásobili svoje ceny, se dnes objevily i případy, kdy podvodníci pomocí SMS lákali z lidí peníze na pomoc pozůstalým.


Lidé dostávají textové zprávy, ve které podvodníci vyzývají občany k finančním příspěvkům pro postižené. Peníze poukázané na uvedené účty pak používají k vlastní potřebě. Policie vyzvala obyvatelstvo, aby důvěřovalo jen bankovním účtům publikovaným v ruském tisku.

Vydáno pod