K moskevským atentátům se přihlásil Doku Umarov

Moskva - Vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov se přihlásil k pondělním pumovým útokům na moskevské metro, při nichž zahynulo 39 lidí. Na neoficiálním webu povstalců údery označil za odplatu za ruské činy na Kavkazu a prohlásil, že útoky v Rusku budou pokračovat. V klipu tvrdí, že atentáty osobně připravil. Ruská policie mezitím dále pokračuje ve vyšetřování atentátů, pátrá i na Kavkaze, kde dnes v Dagestánu při dvou explozích zahynulo 12 lidí.

Klip, v němž se Umarov hlásí k odpovědnosti za útoky, byl natočen 29. února. Atentáty jsou podle něj odvetou za ruské útoky proti Čečensku a Ingušsku, především za masakr chudých obyvatel obce Aršty z 11. února. Útoky na metro podle něj provedly atentátnice na jeho osobní rozkaz. Umarov přislíbil ve videu další útoky a novou odplatu Rusům. „Válka přijde do vašich ulic a vy ji pocítíte na vlastních životech a na vlastní kůži,“ varoval v závěru nahrávky. Připomněl tak své dřívější prohlášení, v němž Rusy upozornil, že skončila doba, kdy kavkazskou válku jen nečinně a bez reakcí sledovali doma v televizi.

Doku Umarov:

„Válka přijde do vašich ulic a vy ji pocítíte na vlastních životech a na vlastní kůži.“

Nainternetuse přitom dnes objevil klip se záběry Umarova, kde rusky mluvící hlas naopak vinu odmítá a za viníky atentátů označil ruské tajné služby. Ty obvinění odmítli. „Oficiálně prohlašuji, že za výbuchy v Moskvě je odpovědná FSB,“ říká muž. Dodává, že k atentátům v metru „nemá žádný vztah nikdo z muslimů“ a že Čečenci nejsou teroristé a nechtějí válku. Pravost videa se ale ověřit nepodařilo. Odpovědnost za moskevské atentáty dnes v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters odmítl také Umarovův blízký spolupracovník Šamsuddín Batukajev.

Výbuchy v Dagestánu. Pokračování moskevského teroru?

Dvanáct lidí zemřelo a další utrpěli zranění při dvou výbuších v dagestánském městě Kizljar. Mezi mrtvými je šéf okresního oddělení policie Vitalij Veděrnikov, dalších pět policistů a jeden vyšetřovatel kriminální policie.


V centru města explodovaly dvě nálože. Útočník jel v autě a dopustil se dopravního přestupku. Policisté ho začali pronásledovat, zastavili ho v centru města. Když ho chtěli zkontrolovat, muž se odpálil. Další bombu pak odpálil sebevražedný útočník v policejní uniformě, když se kolem místa prvního útoku shromáždili lidé.

Je možné, že původním cílem útočníků měla být škola, která stojí nedaleko místa exploze. Blízko něj navíc i sídlo místní pobočky ministerstva vnitra a federální kontrarozvědky FSB.

Vyšetřovatelé znají totožnost útočníků. Jednoho z nich identifikovala policie jako Dauda Džabrailova. Opásán byl výbušninami o síle dvou kilogramů TNT. „Dali jsme teroristům šanci vrátit se k pokojnému životu, ale oni ji nevyužili,“ prohlásil dagestánský prezident Magomedsalam Magomedov. „Budeme je proto likvidovat až do úplného vykořenění. To ale neznamená, že s nimi budeme zacházet jen s použitím síly,“ upozornil. Představitelé Čečenska a Dagestánu se dnes dohodli na spolupráci v boji proti povstalcům.

Premiér Vladimír Putin na zasedání vlády jasně deklaroval postoj Moskvy. Řekl, že nevylučuje, že má útoky v Kizljaru i Moskvě na svědomí stejná skupina. „Není důležité, v které části země se tyto zločiny staly, ani kdo byl jejich obětí. Vycházíme z toho, že jde o zločin proti Rusku,“ prohlásil premiér.

Stopy z Moskvy vedou na Kavkaz?

Ruský ministr vnitra Rašid Nurgalijev dnes nařídil zpřísnit ochranu důležitých objektů v Dagestánu a míst velkého soustředění lidí. Dagestán je ruská autonomní republika na severním Kavkaze. Muslimští separatisté tu často bojují s ruskou vládou. Právě na severní Kavkaz vedou podle ruských bezpečnostních složek stopy pondělního atentátu v Moskvě. Panují obavy, že dnešní výbuchy jsou pokračováním teroru z Moskvy, který měl být zahájením odvety za smrt kavkazského vůdce, kterého během zesílených bojů v březnu zabily ruské jednotky.

Včera večer zadržela ruská policie tři podezřelé muže, kteří se měli podílet na přípravě moskevských útoků. Moskevská policie navíc prověřuje místa pobytu všech přistěhovalců ze severního Kavkazu a Střední Asie.

Ruský premiér Vladimir Putin vzkázal policistům, aby brali vyšetřování moskevských útoků jako věc cti. Úřady z obav z případných dalších útoků zpřísnily bezpečnostní opatření. Šéf ruské Bezpečnostní rady státu Nikolaj Patrušev připustil, že stopy atentátů v Moskvě mohou vést i do Gruzie. Bezpečnostní rada má podle něj informace, podle nichž „někteří agenti gruzínských tajných služeb byli v kontaktu s teroristickými organizacemi na severním Kavkaze“.

V pondělí se ve dvou stanicích moskevského metra odpálily dvě ženy, při útocích zemřelo 39 lidí. Podezření míří právě na Kavkaz, ženy zřejmě patřily k sebevražednému komandu takzvaných černých vdov.

V ruské metropoli se protestovalo proti teroru i vládě

Proti teroristickým útokům dnes v centru Moskvy manifestovalo několik tisíc přívrženců prokremelských mládežnických hnutí. Na stejném místě policisté zatýkali opoziční aktivisty, kteří se pokoušeli demonstrovat proti Kremlu. Opozice se pokouší tuto demonstraci pořádat každý 31. den v měsíci jako protest proti porušování 31. článku ústavy, který svobodu shromažďování zakotvuje.

Vydáno pod