Neronův Zlatý palác v troskách, zřítila se klenba

Řím - V Římě se zřítila část klenby Neronova Zlatého paláce. Jde o památku z 1. století. Její zhroucení znovu otevřelo staré téma nedostatečného financování obnovy římských památek. Zlatý palác císaře Nerona patří k velmi navštěvovaným památkám, denně ho navštíví 1 000 lidí.

Ačkoliv se propadla velká plocha zhruba 100 metrů čtvrtečních, nejsou hlášena žádná zranění. Nad někdejším Neronovým palácem si o pár desítek let později postavil lázně císař Traján a právě toto zvýšené patro nevydrželo. „Není to tak úplně součást expozice Domus Aurea, je to Trajánova galerie, postavená až dodatečně. Sesuv není v místě, které bylo přístupné veřejnosti,“ upřesnil tajemník ministerstva pro italské dědictví Giuseppe Proietti. 

Neronův Zlatý palác na pahorku u Kolosea měl v prvním století pozlacenou střechu a bohatou vnitřní výzdobu s freskami a drahými kameny. Po smrti císaře ale cennosti odvezli a palác zasypali. Veřejnosti byly jeho fragmenty zpřístupněny před 11 lety. Už tehdy ale nebyla statika úplně v pořádku, vynutila si uzavření památky na celý rok. Pád klenby teď znovu otevírá staré téma nedostatečného financování obnovy římských památek.

Část klenby Neronova zlatého paláce se zřítila (zdroj: ČT24)

Domus Aurea

Neboli Zlatý dům či Zlatý palác byl komplexem obrovského římského paláce, který se prý rozprostíral na ploše přes 300 akrů. V roce 64 n. l. ho dal vybudovat císař Nero. Ten zabral pozemky mnoha římských patricijů, aby mohl kolosální projekt uskutečnit. V honosném paláci si císař dopřál luxus, měl zde například otočnou jídelnu nebo umělé jezero.

Domus Aurea
Zdroj: ČT24/uniurb.it