Vězeň povstalců FARC po 12 letech na svobodě

Florencia - Kolumbijský voják Pablo Emilio Moncayo se po 12 letech dostal ze zajetí levicové guerilly FARC. Povstalci ho předali humanitárním pracovníkům v džungli na jihu země. Věznili ho od jeho 19 let, jeho otec kvůli tomu přešel v řetězech přes celou zemi. FARC bojuje proti kolumbijským vládám víc než 40 let. Peníze získává z vymáhání výkupného a obchodu s drogami.

Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) předali dvaatřicetiletého Pabla Emilia Moncaya v džungli na jihu země. Vrtulník ho pak po dlouhých dvanácti letech odvezl za jeho rodinou. 

V zajetí byl nejdéle ze všech rukojmích, od roku 1997, kdy marxističtí povstalci zabili 22 jeho kolegů a 18 unesli. Dvanáct let strávil přivázaný ke stromům, v dešti, zimě a o jídle jen z rýže a fazolí.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Pablo Moncayo:

„Nemáte ani představu, jak je to skvělé být zas v civilizaci.“

I když jde v krátké době o druhé propuštění vězně, povstalci z FARC dnes ujistili, že další podobné vstřícné kroky následovat nebudou. Při příštím propuštění vězňů prý budou požadovat svobodu pro své bojovníky, kteří skončili v rukou policie. 

Bojovníci FARC zadržují v současnosti až několik stovek lidí, mimo jiné policistů, politiků nebo vojáků. Finance z výkupného jsou pro povstalce jedním z hlavních zdrojů příjmů. FARC jsou nejstarší a největší povstalecké hnutí v Kolumbii. Proti vládám v zemi bojují už téměř 45 let. Konflikt si vyžádal nejméně 120 tisíc mrtvých.