Kanada mění svůj azylový systém, měl by se zrychlit

Ottawa - Kanadská vláda navrhla zpřísnění imigračních zákonů, které má zabránit jejich zneužívání. Systém poskytování azylu by měl být jednodušší, aby se zkrátily čekací doby jak úspěšných, tak i odmítnutých žadatelů. Mezi nejčastější žadatele o azyl v Kanadě v minulosti patřili čeští Romové. Kvůli podezření, že její azylový systém zneužívají, pro lidi z Česka obnovila vízovou povinnost.

„Systém poskytování azylu v Kanadě přestal fungovat,“ přiznal ministr pro přistěhovalectví Jason Kenney. Na vyřízení žádostí o azyl čekají žadatelé průměrně 19 měsíců. „To je příliš dlouho pro ty, kteří potřebují pomoc,“ řekl Kenney. Navrhl proto změny zákona, které by mohly tuto dobu zkrátit na dva měsíce.

Žadatelé budou od nynějška rozděleni do dvou skupin – na lidi ze zemí, které se považují za bezpečné. Tito žadatelé by se mohli při odmítnutí azylu obrátit na soud. Oproti tomu lidé z druhé skupiny, tedy ze zemí, které nemají dobrou pověst, by se v případě zamítnutí mohli bránit pouze ve správním řízení.

Dosud se mohli všichni odmítnutí žadatelé obrátit na soud, mohli tak zůstat v Kanadě, dokud nebyl jejich případ vyřešen, což v průměru trvá i čtyři a půl roku a v krajních případech až deset let. Kanada přitom takovým lidem po celou dobu hradí sociální pomoc a zdravotní péči. Podle ministra jde tak o jasné zneužívání kanadské velkorysosti a vláda doufá, že toto období zkrátí na jeden rok.

Vydáno pod