ČT představila v den zahájení dárcové konference dokument o Haiti

New York - Haiti dnes na dárcovské konferenci OSN představí své plány na obnovu po lednovém zemětřesení. To připravilo o život na 300 000 lidí a zničilo přes 100 000 domů. Už dříve haitská vláda uvedla, že na rekonstrukci bude potřebovat asi 11,5 miliardy dolarů (216 miliard korun). Konference by podle ní mohla vynést kolem čtyř miliard dolarů (76 miliard korun). Česká televize k této příležitosti připravila dokument, který připomene nedávnou katastrofu a její důsledky z pohledu zpravodaje Michala Kubala.

Deset minut před pátou odpoledne 12. ledna 2010 se zbortily obyvatelům Haiti sny a naděje na lepší budoucnost pro chudou zemi zasaženou několika přírodními katastrofami. Haiti zasáhlo zemětřesení o síle sedm stupňů Richterovy stupnice. Lidé v Port-au–Prince bezcílně bloudili po ulicích a snažili se nevnímat volně pohozená mrtvá těla. „Škody jsou obrovské a obrovská bude muset být i pomoc, je to zlé,“ řekla jedna z obyvatelek Haiti.

Obyvatel Haiti o vyprošťování obětí:

„Byly slyšet dětské hlasy, snažili jsme se holýma rukama rozebrat sutiny, ale bylo to nad naše síly.“

Dokument o Haiti (zdroj: ČT24)

Dokument ukazuje situaci na Haiti po katastrofě bez příkras. Boj s hladem či nemocemi byl na denním pořádku, nemocnice se rychle naplnily zraněnými. Otřesy způsobily pád mnoha budov včetně škol, které pohřbily tisíce dětí. Jak nepřicházela pomoc, solidarita mezi místními obyvateli rostla. Museli začít od začátku. Část z nich ale začala rabovat. Američané i zbytek světa sice s pomocí nakonec přispěchali, ale katastrofa má příliš rozsáhlé důsledky.

Haitský kabinet ve svém plánu napsal, že zemětřesení přes všechnu zkázu, již napáchalo, představuje velkou příležitost pro obnovu země. Rekonstrukce by podle něj měla odstranit strukturální příčiny její dlouhodobé špatné ekonomické i společenské situace. „Podle mě se Haiti celých 11,5 miliardy vybrat nepodaří,“ řekl Pavel Gruber z Charity ČR. Ten ale věří, že mezinárodní společenství věnuje dostatek prostředků alespoň na první tři roky.

Haiti je nejchudší země západní polokoule. Dlouhodobě se zmítá v nepokojích a násilí. Polovina obyvatel trpí podvýživou. Zemětřesení neutěšenou situaci ještě zhoršilo.

Vydáno pod