Na Machu Picchu se opět vrátí turisté

Cuzco (Peru) – Incká pevnost Machu Picchu v Peru se po dvou měsících znovu otevírá turistům. Po mohutných lijácích v lednu došlo k sesuvům půdy, které poškodily železniční trať vozící k Machu Picchu většinu všech turistů. Železnici se podařilo částečně opravit, slavnostní zahájení provozu doprovodí vystoupení indiánské kapely a večerní ohňostroj.

Při lednových záplavách zemřelo sedm lidí a asi 25 tisíc lidí přišlo o své domovy. V turisticky oblíbeném místě uvízly skoro 4 tisíce lidí. Peruánské úřady je musely evakuovat, včetně tří Čechů. Turisté neměli během čekání dostatek jídla ani vody, mnozí z nich se obávali, kdy se budou moci vrátit domů.

Záplavy a sesuvy půdy zničily železniční trať, což je jediné spojení odlehlé mezi horskou oblastí a městem Cuzco. Vlaky na železnici o délce 110 kilometrů se dnes s velkou slávou opět rozjedou. Avšak ještě asi dva měsíce budou muset turisté 70 kilometrů absolvovat v autobuse. Nucená uzávěra znamenala pro Peru obrovské finanční potíže. Machu Picchu, kam ročně míří 400 tisíc lidí, zajišťuje Peru většinu příjmů z turistiky.

Na Machu Picchu už zase můžou turisté (zdroj: ČT24)