Před německým soudem stane další dozorce z koncentračního tábora

Berlín - K německému soudu míří po Johnu Demjanjukovi další bývalý dozorce z koncentračního tábora. Vrchní státní zastupitelství v Dortmundu právě dokončuje obžalobu 89letého Samuela Kunze. Tento povolžský Němec a bývalý voják Rudé armády působil za války ve vyhlazovacím táboře Belzec, kde našlo smrt minimálně 430 000 lidí, převážně polských Židů. Je paradoxem, že Kunz vystupuje v mnichovském procesu s Johnem Demjanjukem coby svědek a že se svojí přítomností v Belzecu nikdy netajil. Informaci přinesl Český rozhlas.

Skoro 90letý Samuel Kunz působil v nechvalně proslulém vyhlazovacím táboře Belzec, nikdy se tím přitom netajil. Nikdy však nebyl obviněn. Pracoval desítky let na jednom spolkovém ministerstvu a teď pobírá štědrou rentu státního úředníka.

„Už od 60. let svědčil u soudu proti několika jiným pachatelům válečných zločinů. Dokonce byl, dá se říct, korunním svědkem. Je to jeden z mnoha příkladů, jak aktéři Operace Reinhard (plán na vyhlazení židovského obyvatelstva) v Německu unikali spravedlnosti,“ rozčiluje se v rozhovoru pro Český rozhlas Aron Krochmalnik. Tento německý Žid polského původu přišel v Belzecu o část příbuzenstva.

„Taky si nedokážu odpovědět na otázku, proč nebyl Samuel K. souzený už před třiceti lety,“ přiznal vrchní státní zástupce Ulrich Maaß. Ten vede v Severním Porýní-Vestfálsku už řadu let vyšetřování proti někdejším nacistickým zločincům a před pár dny dotáhl do úspěšného konce případ někdejšího holandského příslušníka SS Heinricha Boereho. „Tady v Dortmundu jsme se o jménu Kunz dozvěděli teprve loni na sklonku léta, když nám kolegové z Mnichova poslali dva protokoly o jeho výsleších z případu Demjanjuk. Umím si to vysvětlit jedině tak, že se v šedesátých letech tyhle věci vnímaly jinak, že se tihle drobní přisluhovači, jako Demjanjuk nebo Kunz, kteří navíc nebyli říšskými Němci, prostě nechají běžet,“ řekl uznávaný žalobce.

Obžaloba by měla být hotová možná už během několika týdnů, stoprocentně však do konce roku. Podle vrchního státního zástupce je zatím zdravotní stav pana Kunze vzhledem k jeho stáří dobrý. Nepředpokládá se, že by někdejší dozorce z Belzecu musel do vyšetřovací vazby. Právní konstrukce obžaloby bude zřejmě stejná jako u Johna Demjanjuka, tedy spoluúčast na vraždě desítek tisíc Židů.

Vydáno pod