„Nudný medvěd“ Kohl - sjednotitel země

Berlín - Když se na podzim 1982 Helmut Kohl ujímal kancléřského úřadu, hodnotila jej řada komentátorů jako muže bez vizí, jehož politická kariéra bude mít krátký život. „Nudný medvěd“ ale v čele německé vlády vydržel nejdéle ze všech poválečných kancléřů a do dějin se zapsal jako sjednotitel země. Vyjádřeno čísly, vypadá Kohlův politický životopis skutečně impozantně: čtvrt století stál v čele Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU) a více než 16 let zastával funkci kancléře. Helmut Kohl - žijící politická legenda slaví své narozeniny právě 3. dubna.

Předsedou tehdy opozičních křesťanských demokratů se Kohl stal v červnu 1973. V té době už měl za sebou poměrně rychlý vzestup nejenom ve stranické hierarchii a stál v čele zemské vlády v rodném Porýní-Falci. Přestože CDU/CSU pod jeho vedením zaznamenala v roce 1976 jeden z nejlepších volebních výsledků ve své historii, musel se Kohl s rolí vůdce opozice spokojit ještě dalších šest let. Cesta do kancléřského úřadu se otevřela až počátkem října 1982, kdy Kohl využil rozporů ve vládní koalici a s pomocí poslanců Svobodné demokratické strany svrhl sociálnědemokratického kancléře Helmuta Schmidta.

Silnou stránkou kancléře Kohla byla jeho zahraniční politika, založená ve velké míře na osobních vztazích s představiteli západních mocností a Ruska. Tandem Kohl-Mitterrand měl například značnou zásluhu na oživení stagnujícího procesu evropské integrace. Ještě významnější bylo pouto vzájemné důvěry, které vzniklo mezi kancléřem a sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem. Tvůrce perestrojky a glasnosti významně přispěl k pádu Honeckerova východoněmeckého režimu na konci osmdesátých let. Pádem Berlínské zdi v listopadu 1989 se začal naplňovat Kohlův sen o opětovně sjednoceném Německu.

Kohlův podíl na procesu sjednocení země vynesl kancléři značnou popularitu a pomohl křesťanským demokratům k volebním vítězstvím v první polovině devadesátých let. Trpkost volební prohry poznal Kohl až v roce 1998, kdy jej porazil sociální demokrat Gerhard Schröder. Sedmadvacátého října 1998 se tak po rekordních 16 letech a 26 dnech éra kancléře Kohla uzavřela. Jen pár dní poté odešel Kohl i z čela strany a byl jmenován jejím čestným předsedou. Této funkce se ale v lednu 2000 zřekl kvůli skandálu s černými fondy.

Od Kohlova odchodu z vrcholné politiky je o exkancléři slyšet především v souvislosti s jeho soukromým životem. Vlnu solidarity vzbudila v červenci 2001 sebevražda Kohlovy manželky Hannelore, která trpěla přecitlivělostí na denní světlo. Před dvěma lety zaujala místo po Kohlově boku nová žena, ekonomka Maike Richterová. Čas od času se rovněž objeví informace o Kohlových zdravotních komplikacích, jako byl úraz lebky, který utrpěl po pádu ze schodů v únoru 2008.