Haagský tribunál bude vyšetřovat masakr v Keni

Haag - Mezinárodní trestní soud v Haagu bude vyšetřovat povolební násilnosti v Keni, které po prezidentském hlasování na přelomu let 2007 a 2008 stály život 1 200 lidí. Haagský prokurátor už loni žádal, aby pátrání po organizátorech etnického vraždění v Keni konečně začalo. Podezření z organizování násilí padá totiž i na vrcholné keňské politiky a podnikatele.

Svědků v případech etnického vraždění moc není. Ti, kteří se rozhodli vypovídat o událostech, které následovaly po prezidentských volbách v Keni, čelí výhrůžkám a neustálému strachu, že budou zavražděni.

„Viděl jsem dvě malé děti, které byly zaživa rozsekány mačetami. Bylo to hrozné,“ popisuje otřesný zážitek jeden ze svědků. Svědci se stali i předmětem kruté satiry. Vtip v keňských novinách ukazuje vojáky, kteří jednomu ze svědků nabízejí tričko, na němž je namalovaný terč. Jako výraz díků za poskytnutou výpověď o masakrech.

Násilí v Keni půjde před tribunál v Haagu (zdroj: ČT24)

Etnické násilí vyhnalo z domovů 350 000 lidí

„Jsem hrozně vyděšený. Nikdo mi nenabídl pomoc, nedostal jsem žádnou ochranu. Žiji odděleně od manželky i dětí. Nic o nich nevím. Nejsem ani v kontaktu se svými přáteli,“ svěřuje se další. 

Svědecké výpovědi budou klíčové při vyšetřování haagského soudu. Jeho prokurátor viní keňské politické špičky z toho, že pomáhaly organizovat a financovat útoky na civilisty. Při nich zemřelo víc než 1 200 lidí. Z domovů etnické násilnosti vyhnaly přes 350 000 dalších. Nepokoje vypukly po vyhlášení sporných výsledků voleb z roku 2007. Ty znovu vynesly do úřadu prezidenta Mwaie Kibakiho. Za vraždění v této východoafrické republice nebyl dosud nikdo pohnán k zodpovědnosti.

Vydáno pod