Na Slovensku si srážka vlaků vyžádala tři životy

Spišská Nová Ves - Tři lidé nepřežili střet nákladní lokomotivy a osobního vlaku ve Spišské Nové Vsi na východním Slovensku. Další člověk bojuje o život v košické nemocnici. Zranění při nehodě utrpělo dalších patnáct lidí. Ve stanici nabourala do konce stojícího osobního vlaku lokomotiva nákladního dopravce Cargo Slovakia. Proč vjela na obsazenou kolej, zatím není známé, podle prvních informací jí zřejmě selhala brzda.

Nehoda se stala krátce před polednem. Lokomotiva, která narazila do stojícího vlaku, byla na zkušební jízdě a její stanoviště bylo neobvykle plné. Právě na stanovišti lokomotivy po střetu umírali lidé. „Tři zemřeli na místě. Dvěma dalším se podařilo vyskočit z lokomotivy ven a jeden byl s těžkými zraněními převezen vrtulníkem do nemocnice,“ řekla Martina Pavlíková, mluvčí Železnic Slovenské republiky (ŽSR), správce infrastruktury, kterému nádraží patří.

V posledním a nejvážněji poškozeném voze osobního vlaku, do kterého narazila nákladní lokomotiva, nikdo nebyl. V dalších vagonech však bylo poraněno patnáct cestujících. Podle lékařů se jednalo o otřesy mozku, tržná zranění a pohmožděniny. Část zraněných skončila v nemocnici. „Bylo k nám přivezeno celkem devět pacientů, z nich jsme pět hospitalizovali. Téměř všichni mají středně těžká poranění,“ sdělil primář jednotky intenzivní péče nemocnice ve Spišské Nové Vsi Štefan Köteles.

„Právě jsme nastupovali do osobního vlaku. Když jsme procházeli uličkou vagonu, náhle se vlak prudce pohnul. Lidé upadli, viděl jsem několik zraněných, měli tržné rány na hlavách a drobnější zranění,“ řekl slovenskému serveru tvnoviny jeden z cestujících.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Při srážce zahynul také inženýr, jenž vyvinul nový regulátor jízdy, který se na lokomotivě testoval. Právě ten měl při jízdě selhat a stroj pak řádně nebrzdil.

Železniční společnost Slovensko (ZSSK), které patří havarovaný osobní vlak, oznámila, že odškodní cestující, kteří při nehodě utrpěli újmu. „Konkrétně jde o škodu na zdraví, na zavazadlech nebo věcech, které měli cestujíci u sebe,“ upřesnil ředitel odboru komunikace ZSSK Miloš Čikovský.

Protože se nehoda stala ve stanici, nemusely Železnice Slovenské republiky přerušit provoz na důležitém tahu Žilina – Košice. „Vlaková doprava pokračuje dále bez omezení s výjimkou daného spoje, do kterého narazila lokomotiva,“ řekl Čikovský.

Výběr železničních nehod na Slovensku:

23. srpna 1911 - Nedaleko stanice Spišská Sobota narazil rychlík zezadu do
osobního vlaku. Při nehodě bylo zdemolováno sedm vozů osobního vlaku,
zahynulo šest osob a osm bylo těžce zraněno.
25. května 1950 - Ve stanici Varín v okrese Žilina se srazily dva vlaky.
Při nehodě zahynulo 11 osob, deset bylo těžce zraněných.
22. července 1951 - Před Tatranskou Lomnicí ve Vysokých Tatrách se srazily
dva osobní vlaky. Při nehodě zahynulo 13 cestujících, dalších šest zemřelo
na následky zranění. Podobná nehoda se přihodila na stejném místě i v roce
1895.
12. listopadu 1987 - Srážku osobního vlaku s nákladním automobilem na
přejezdu mezi Komárnem a Zlatnou na Ostrove zaplatilo životem devět osob.
2. července 1995 - Mezi stanicemi Svatý Jur a Bratislava-Rača se čelně
srazily dva vlaky. Při nehodě bylo zraněno 77 osob.
21. února 2009 - Nejméně 11 obětí na životech a několik desítek zraněných
si vyžádala srážka osobního vlaku a autobusu u obce Polomka nedaleko Brezna.
1. dubna 2010 - Tři lidé zahynuli při srážce osobního vlaku a lokomotivy ve
Spišské Nové Vsi na východě země.

Vydáno pod