Za soptícím vulkánem proudí na Island davy turistů

Reykjavík – Velkou turistickou atrakcí se stala sopka Fimmvörðuháls na jihozápadě Islandu, která se probudila 21. března. Majitelé hotelů doufají, že divadlo s lávou valící se po ledovci hned tak neskončí, někteří dokonce hostům nabízejí i přelety vrtulníkem nad vulkánem, projížďky na čtyřkolkách nebo luxusní menu s výhledem na tryskající lávu. Místní policie potvrzuje, že oblast za uplynulých deset dní zaznamenala nebývalý příliv návštěvníků. Jde o první erupci sopky na Islandu od roku 2004, v dané části sopečného ostrova je to první od roku 1823, kdy lávu vyvrhovala stejná sopka.

„Doufám, že erupce bude pokračovat ještě dlouho, protože je to skvělé pro obchod,“ říká Ingi Thor Jakobsson, majitel luxusního hotelu Ranga poblíž ledovce Eyjafallajokull. „Erupce je odtud na dosah ruky a pohled na ni je fantastický. Není mnoho čtyřhvězdičkových hotelů, které by mohly nabídnout večeři s výhledem na tekoucí lávu,“ dodal.

Hotel Ranga ale není jediný, kdo těží z erupce, která v první fázi vyvolala dočasnou evakuaci asi 600 stálých obyvatel z nejbližšího okolí v této poměrně zalidněné oblasti asi 150 kilometrů jižně od hlavního města Reykjavíku. Erupce také nedovolily přistát několika letadlům. Obyvatele přitom neohrožuje jen láva a popel a plyny, které zdecimovaly třeba obyvatele antických Pompejí. Vulkán je paradoxně může i vyplavit.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Vznik nové vulkanické atrakce přichází pro islandský turistický průmysl velmi vhod, protože země loni postižená bankovní krizí potřebuje nový příliv peněz ze zahraničí. Ani za loňský rok čísla z turistiky nejsou špatná, severskou zemi usilující o vstup do Evropské unie navštívilo v roce 2009 na 1,23 milionu zahraničních turistů. Představitelé islandské cestovní branže však očekávají, že letošní rok by mohl být ještě lepší, a atrakce typu oživené sopky Fimmvörðuháls pro to vytvářejí ty nejlepší podmínky.

Island leží na spoji euroasijské a americké litosférické desky, a je proto geotermálně aktivní.