Speciální robot lékaře naučí, jak operovat srdce

Praha - První školící středisko v Evropě, kde se lékaři učí operovat srdeční arytmii za pomoci speciálního robota, otevřeli společně IKEM a pražská Nemocnice na Homolce. Šetrná metoda se obejde bez skalpelu a pacient je celou dobu při vědomí. V případě výuky je jím pokusné zvíře. „Absolutně netrpí, od začátku je v plné anestézii, dostává léky proti bolesti. Je to daleko humánnější než jak končí na jatkách,“ myslí si přednosta přednosta Fyziologického ústavu 1 LF UK Otomar Kittnar.

Desítky českých a evropských kardiologů se právě na Homolce naučí odstranit fibrilaci síní - nejčastější druh srdeční arytmie, která je považována za nejvíc rozšířenou ve světě a zároveň nejsložitější na léčení. Pomocí katetru, který vede robotická ruka, vypálí lékaři přebytečnou tkáň přímo uvnitř bijícího srdce. „Protože jsou ty struktury velmi složité, je potřeba, aby lékaři, kteří ten výkon provádějí, byli velmi dokonalí v tom, jak to ovládají,“ vysvětluje kardiolog Petr Neužil.

V Česku kardiologové loni provedli téměř 4000 takových zákroků - nejvíc na Homolce a v IKEMu, kde se také dosud lékaři školili, ale pouze pohledem. Možnost zkusit si operaci bez rizika pro pacienta jim nabídne až zbrusu nové středisko. Nové výcvikové pracoviště nebude sloužit jen pro kardiology, nad zvířecím modelem se setkají i se studenty jiných medicínských oborů, například endokrinologie nebo kardiochirurgie.

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)