K posádce ISS se připojí nová trojice členů

Bajkonur (Kazachstán) - Z kazašského kosmodromu Bajkonur odstartovala dnes ráno ruská vesmírná loď Sojuz s rusko-americkou posádkou na palubě. Rusové Alexandr Skvorcov a Michail Kornijenko a Američanka Tracy Caldwellová-Dysonová odstartovali podle plánu v 8:04 moskevského času (6:04 SEČ). Loď, která se dostala na oběžnou dráhu asi za 10 minut, přistane u ISS v neděli. Tam se kosmonauti připojí ve výšce zhruba 320 kilometrů nad povrchem Země k americko-rusko-japonské posádce. Kosmonauti stráví na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) půl roku, napsala agentura Reuters.

Kosmodrom Bajkonur bude letos oproti normálu více vytížený. Po oznámení amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), že koncem letoška skončí s lety raketoplánů, se Rusko rozhodlo pozastavit program „kosmické turistiky“ a zdvojnásobit množství letů na ISS. V letošním roce se uskuteční celkem čtyři, a počet stálých členů posádky ISS se tak bude moci zvýšit z dřívějších čtyř na šest.

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Anatolij Perminov dnes na Bajkonuru novinářům řekl, že turistický letový program Rusové obnoví v roce 2013. Zájemců se podle Perminova hlásí spousta, ale vzhledem k potřebám „obsluhovat“ stanici ISS se na ně během příštích dvou let nedostane. Podle dohody, kterou Roskosmos uzavřel s NASA, musí být v každém Sojuzu nejméně jedno místo vyhrazeno pro americké astronauty.

Vydáno pod