Velký pátek si křesťané připomínají půstem, rozjímáním i ukřižováním

Vatikán – Křesťané na celém světě dnes slaví Velký pátek, hlavní den pašijového týdne. Připomínají si smrt Ježíše Krista na kříži a nastává den přísného půstu. Papež Benedikt XVI. dnes ve Vatikánu předsedá velkopáteční liturgii a večer se zúčastní pobožnosti křížové cesty u římského Kolosea. Velikonoční oslavy zahájil už ve čtvrtek.

Jako každý rok míří tisíce křesťanů hlavně do Jeruzaléma. Křížovou cestou tu vždy proudí procesí až k chrámu Božího hrobu - právě tady byl totiž Ježíš ukřižován a po třech dnech pak vstal z mrtvých. I dnes na otevření baziliky čekaly už od časného rána stovky poutníků.

Poutník

„Je úchvatné být o Velikonocích v Jeruzalémě a jít ve stopách Ježíše Krista.“

Velký pátek je asi ve čtyřiceti zemích dnem pracovního volna - mezi nimi například v Austrálii, Brazílii, Kanadě, Německu nebo Velké Británii. Velikonoce jsou vrcholem křesťanského kalendáře a pro věřící nejlepší příležitost navštívit svatá místa. Nikoliv ale pro arabské křesťany. Bývaly doby, kdy se jich v Jeruzalémě po Ježíšových stopách vydávaly davy, nyní je ale z bezpečnostních důvodů všechno jinak. Sýrie i Libanon jsou s Izraelem oficiálně ve válečném stavu, ani z dalších zemí ale arabských křesťanů příliš nejezdí. Pro celý západní břeh Jordánu platí v době náboženských svátků uzavírka, Gaza je pod blokádou. Izrael se hájí tím, že Palestincům vydal přes 10 tisíc povolenek.

Na Filipínách se symbolicky slaví bičováním a ukřižováním

Na Filipínách dnes několik desítek lidí tradičně oslavilo Velký pátek sebebičováním a jiní se nechali symbolicky ukřižovat. V zemi se ke křesťanství hlásí zhruba 80 procent obyvatel.

„Je to ta nejbolestivější věc, jakou jsem kdy podstoupil, ale je to pro Pána a je to mé pokání,“ říká Rommel David, který si Velký pátek připomíná bičováním zad ve městě San Fernando severně od Manily. Do tohoto města, které je tradičně centrem krvavých ceremonií, se podle místních odpovědných činitelů sjelo na 30 tisíc filipínských i zahraničních turistů. Letos vydaly místní úřady zákaz cizincům účastnit se jinak než jako přihlížející.

Nejméně 23 dalších lidí se mezitím nechalo symbolicky přivázat a přibít na několik minut na kříž v San Juanu nedaleko San Fernanda. Tito napodobitelé Ježíše Krista jsou poté ihned odnášeni do zdravotnického stanu, kde jim ošetřují zranění.