Na iPad od Apple čekaly ve frontách tisíce lidí

Praha – Ve Spojených státech se dnes začal prodávat očekávaný tablet iPad od společnosti Apple. Uvedení tohoto tenkého a lehkého přenosného počítače s dotykovým displejem provází velký zájem spotřebitelů i médií. Podle odborníků by zařízení, na němž si lidé budou moci číst elektronické knihy, hrát hry, prohlížet multimediální soubory či zpracovávat podklady do práce, mohlo změnit obor přenosných počítačů. V Evropě se začne novinka prodávat na konci dubna. Nejlevnější verze bude stát 499 dolarů, což je asi 9 400 korun. Naopak nejdražší vyjde na více než 13 tisíc korun.

U amerických obchodů Apple dnes lidé stáli několik hodin před zahájením prodeje fronty, a to přesto, že měli zboží zarezervované. V 09:00 místního času, kdy se iPady začaly prodávat, bylo například u Apple Store na rohu 5. avenue a 58. ulice několik tisíc lidí. Stáli ve frontě a čekali, až se dostanou do obchodu. „Čekala jsem před prodejnou od 05:00, jsem šťastná, že iPad mám. Mám už iPhone, se kterým jsem spokojená, ale tohle zařízení je větší, takže si na něm budu moci pohodlněji číst třeba knihy,“ řekla Isabelle z Belgie, jež byla jednou z prvních zákaznic, která vyšla z obchodu.

Reportáž Gabriely Ulvrové (zdroj: ČT24)

Porazí iPad čtečku Kindle?

iPad je přenosný plochý počítač s dotekovým displejem, který připomíná větší mobilní telefon. Slouží především k prohlížení internetu a multimediálních souborů a hraní her. Apple s ním také vůbec poprvé vstupuje na trh elektronických knih, kde dosud ve Spojených státech měla převahu společnost Amazon se svou čtečkou Kindle. Firma proto v posledních měsících horečně vyjednávala s jednotlivými vydavateli.

„Věřím, že toto nádherné zařízení s dotykovou obrazovkou od Applu by mohlo nesmírně změnit obor přenosných počítačů a ohrozit převahu laptopů. Jeho rozhraní ovládané prsty by nakonec mohlo předstihnout rozhraní ovládané myší, které mělo převahu několik desetiletí,“ uvedl například recenzent listu The Wall Street Journal.

iPad je vstřícný k technickým nováčkům

Recenzenti si pochvalují hlavně snadné dotykové ovládání, rychlost, malou váhu a také dlouhou výdrž baterie. Vyčítají mu naopak hlavně podporu technologie Flash při prohlížení videa na internetu nebo absenci některých technologií - iPadu chybí například kamera, mikrofon, čtečka paměťových karet a nebo USB port.

Někteří analytici očekávají, že by iPad mohl znamenat značnou vzpruhu pro vydavatele tisku, který se v posledních letech ve Spojených státech potýká se značnými poklesy prodejů. Pokud by se nové zařízení od Applu masově rozšířilo a firma zaznamenala s elektronickými knihami podobný úspěch jako s prodejem digitální hudby a videa, mohl by iPad pro vydavatele znamenat významný zdroj zisků.

iPad
Zdroj: ČT24/designmagazin.cz