Tchajwancům pomáhá na druhý břeh kulečník i iPhone

Tchaj-pej – Pozůstalí na Tchaj-wanu tradičně pálí po smrti svých příbuzných napodobeniny peněz, které mají nebožtíkům pomoct při cestě na onen svět. Pokrok a luxus už ale zasáhly i do této oblasti, a tak dnes není výjimkou, že jsou po smrti Tchajwanců páleny papírové napodobeniny aut Ferrari, soukromých letadel nebo pistolí s náboji.

Mnoho z 23 milionů obyvatel Tchaj-wanu věří, že když spálí modely skutečných věcí vyrobené ze žlutého papíru, tak je mrtvý bude moci využívat na onom světě. Po staletí se v této zemi pálily první týden po skonu příbuzného v jeho domě hlavně napodobeniny peněz. Nedávno však stoupla poptávka po maketách věcí, které měl zemřelý za života rád nebo o kterých si jeho pozůstalí myslí, že by je mohl potřebovat.

Širokou škálu papírových napodobenin nabízí internetový obchod The Sky-Home Shop a jeho ceny jsou dostupné pro většinu Tchajwanců. Domečky pro zvířátka, fotoaparáty, laptopy, závodní automobily, vily, a dokonce soukromá letadla se tu dají pořídit v přepočtu od dvou až patnácti tisíc korun. „Všechno to je ruční práce. Automobil má volant i sedadla, která vypadají jako vyrobená z kůže, i když jsou z papíru,“ řekl majitel obchodu.

Další obchod nabízí i poněkud kuriózní modely - telefonů iPhone doplněné o nabíječky s USB připojením. Jednou připravil i model zápasnického ringu pro sumo i s bojovníky. V nabídce má i makety luxusních jachet, magnetofonů či tanečních klubů.

Spalování papírových předmětů pro zemřelé odráží jak důležitost uctívání předků v tradičních čínských náboženstvích, ke kterým se na Tchaj-wanu hlásí asi 50 procent obyvatelstva, tak víru, že duchové mohou ovlivňovat osudy živých.

  • Papírová maketa domku zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1549/154819.jpg
  • Papírová maketa domku zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1549/154820.jpg