Ve Vídni se na protest proti církevním skandálům ukřižoval umělec

Vídeň – V centru Vídně se kvůli skandálům symbolicky ukřižoval výtvarník Emmerich Weissenberger. Při neohlášené akci se v pozici ukřižovaného Krista zavěsil ve výšce 20 metrů u dómu sv. Štěpána. Weissenbergera, pomalovaného rudou barvou, s trnovou korunou na hlavě a přepásaného bederní zástěrou, kolem poledne za potlesku přihlížejících odvedla policie.

Skandál v Rakousku odstartoval Bruno Becker, opat kláštera sv. Petra v Salcburku. Přiznal, že v roce 1969 jako 24letý zneužil tehdy 11letého chlapce. Beckera k doznání donutilo ale až to, že dnes dospělý muž vystoupil v médiích a kontaktoval jeho představené. Tvrdí, že mu předtím Becker nabídl 5 000 eur za mlčení.

Po tomto případu se začaly hlásit další oběti a kromě klášterů v Salcburku a Mehrerau padlo podezření i na mnichy z kláštera Kremsmünster a Wilhering. Sexuálním výpadům a násilí čelili zřejmě i členové slavného vídeňského chlapeckého sboru Wiener Sängerknaben (Vídeňští zpěváčci).

Německá církev přiznala pochybení

Předseda Německé biskupské konference Robert Zollitsch dnes přiznal pochybení katolické církve v Německu při zacházení s oběťmi zneužívání a přislíbil nový začátek. Církev obětem v posledních desetiletích nedostatečně pomáhala, uvedl dnes Zollitsch, který je zároveň freiburským arcibiskupem, v prohlášení své diecéze k Velkému pátku. Zollitsch chování církve vysvětlil mimo jiné dřívějším společenským prostředím. Církev prý chybu přiznala a vypořádává se s ní. V budoucnu svou hlavní pozornost upne k obětem, jimž bude dopřáno více sluchu, mimo jiné díky nově zřízené horké lince pro oběti zneužívání.


„Dnes jsme si vědomi, že v jiné společenské situaci nebyl obětem věnován dostatečný pomáhající zájem, a to kvůli zklamání nad bolestným selháním pachatelů a také kvůli špatně pochopené starosti o pověst církve,“ prohlásil Zollitsch. Zprávy o sexuálním zneužívání dětí a mladistvých církevními pracovníky naplňuje církev smutkem, zděšením a studem, dodal.

Robert Zollitsch
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia