V Bangkoku je opět rudo. V ulicích 45 000 demonstrantů

Bangkok - Do ulic Bangkoku dnes vyšlo podle agentury AFP zhruba 45 000 protivládních demonstrantů. Požadují demisi současného premiéra Apchisita Vedžadžívy a co nejrychlejší vypsání předčasných voleb. Demonstrace v Thajsku už trvají tři týdny.

Vedžadžíva v pondělí večer opozici nabídl zorganizování předčasných voleb koncem letošního roku, tedy rok před vypršením mandátu dolní komory parlamentu. „Nemůžeme přijmout, že by si Apchisit podržel moc ještě devět měsíců,“ odmítl však dnes jeho návrh jeden z organizátorů demonstrace.

Protesty pořádají příznivci svrženého premiéra Tchaksina Šinavatry. Ten sice žije v exilu, Vedžadžíva ho ale tento týden obvinil, že manipuluje thajskou politickou scénou pro svůj osobní prospěch.

Protivládní demonstrace začaly v druhém březnovém týdnu. Opozice Vedžadžívu obviňuje, že se dostal do čela vlády s pomocí armády a že se snaží za každou cenu udržet u moci a odkládá předčasné volby, v nichž jeho strana nemá velké šance zvítězit.

Protestů se už tři týdny účastní desetitisíce lidí, 14. března dokonce počet demonstrantů překročil 100 000. Šinavatrovi příznivci využívali netradiční metody protestů - rozlévali například svou krev před sídlem vlády i před rezidencí premiéra nebo si nechali demonstrativně oholit hlavy.