Obrněný vlak z KLDR přijel do Číny, Kim Čong-il je možná uvnitř

Soul - Do čínského příhraničního města Tan-tung dnes nad ránem dorazil obrněný vlak, který v minulosti používal severokorejský předák Kim Čong-il k zahraničním cestám. Podle agentury AP je tak možné, že Kim vyrazil na očekávanou návštěvu Číny. Podle agentury Reuters ale někteří svědci uvádí, že vlak je jen obyčejnou nákladní soupravou.

Podle AP nebylo možné potvrdit, zda je Kim ve vlaku. Není prý vyloučeno, že v soupravě jsou úředníci, kteří cestu předjednávají, a vlak se severokorejským předákem dorazí později.

Kim chce patrně v Číně jednat o ekonomické pomoci pro KLDR. Podle odborníků oslovených agenturou AFP by mohl požádat o hospodářskou pomoc výměnou za návrat k jednání o jaderném odzbrojení. Severokorejské hospodářství odkázané na zemědělství čelí od 90. let hluboké krizi, která ukázala, že v době neúrody není země s to být soběstačná.

Severokorejský předák jezdí na zahraniční cesty jen výjimečně a vždy obrněným vlakem za přísných bezpečnostních opatření. V Číně byl naposledy v roce 2006. Pokud se cesta uskuteční, bude to první od roku 2008, kdy se začalo spekulovat o Kimově zdravotním stavu. Podle informací jihokorejské rozvědky utrpěla hlava KLDR mozkovou příhodu, Pchjongjang to ale nikdy nepotvrdil.