Jemenský soud potvrdil trest smrti muži za kontakt s Izraelem

Saná - Odvolací soud v Saná dnes potvrdil rozsudek smrti nad Jemencem, který byl kvůli internetové komunikaci s tehdejším izraelským premiérem Ehudem Olmertem obviněn z „kontaktu s nepřátelskou zemí“. Potvrdil také tříletý trest pro jednoho z jeho spolupracovníků, druhému pak pětiletý trest o dva roky snížil, oznámila agentura AFP. Všechny tři mladé muže ve věku od 23 do 26 let odsoudil loni v březnu zvláštní soud pro případy terorismu.

Hlavní obžalovaný Basám Hajdarí byl odsouzen za elektronický vzkaz „premiérovi sionistické entity“, v němž údajně napsal: „Jsme organizace islámského džihádu a vy jste žid. Jste ale čestný a my jsme připraveni udělat cokoli.“ Od Olmerta pak údajně obdržel odpověď, v níž stálo: „Jsme připraveni vás podpořit.“

Případ zveřejnil v říjnu 2008 osobně jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih. Prezentoval ho jako odhalení „teroristické buňky“ napojené podle něj na izraelské zpravodajské služby.

Trojice odsouzených od začátku jakoukoli vinu popírala. Izrael označil vznesená obvinění za „naprosto smyšlená“. V Jemenu se veřejnost i úřady stavějí k Izraeli velmi nepřátelsky a naopak jsou nakloněny Palestincům. Otázka kontaktů s Izraelem je proto v této zemi velmi citlivá.

Vydáno pod