Německé jednotky omylem zabily pět afghánských vojáků

Kábul/Postupim (Německo) – Německé jednotky v Afghánistánu zabily omylem šest afghánských vojáků. Potvrdilo to velitelství německého kontingentu v Postupimi. Podle něj v pátek vyjela proti německým vojákům dvě civilní auta a nereagovala na výzvy k zastavení. Obrněný transportér proto na jedno z nich zahájil palbu. Povstalci z hnutí Tálibán zabili ve stejný den při bojích tři Němce. Dalších pět vojáků bylo vážně zraněno, když jejich auto najelo na výbušninu.

Podle mluvčího německé armády vyjela v pátek večer proti německým jednotkám dvě civilní vozidla, která nereagovala na výzvy k zastavení. Obrněný transportér proto na jedno z aut zahájil palbu a zničil ho, uvedla agentura DPA. Ve voze ale seděli vojáci afghánské armády.

V pátek se německý kontingent v Afghánistánu stal rovněž terčem útoku povstalců z radikálního hnutí Tálibán. Radikálové zaútočili na německé vojáky, když společně s afghánskými jednotkami hledali miny. V bojích zahynuli tři Němci. Dalších pět německých vojáků bylo vážně zraněno, když jejich vozidlo najelo na výbušninu.

Na severu Afghánistánu v současnosti působí kolem 4 300 německých vojáků. Kancléřka Angela Merkelová koncem ledna německé občany připravovala na to, že obětí mezi vojáky může přibývat. Německý parlament tehdy schválil rozšíření německého kontingentu až na 5 350 vojáků.