Ornitologové bijí na poplach: V přírodě se množí atypické kachny

Plzeň - V české přírodě se množí atypicky zbarvené a prokřížené divoké kachny, což je podle některých ornitologů vlivem masivního vypouštění uměle odchovaných kachen myslivci. Zda je tomu opravdu tak, nyní ověřují přírodovědci. Podle některých odborníků uměle odchované kachny vytlačují ty původní divoké. Jak moc je populace původních kachen ohrožena, ukáže výzkum.

Vědci se snaží zjistit, zda a do jaké míry ovlivňuje původní populaci kachny divoké dlouhodobé vypouštění uměle odchovaných kachen. „Dokonce jsem totiž slyšel i teorii, že původní populace kachny divoké je z našich rybníků těmito polokrotkými jedinci vytlačována, částečně promořena a zdegenerována,“ upozornil Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů Makoň, který dlouhodobě sleduje zimování vodního ptactva na řekách v Plzeňském i Karlovarském kraji.

Problémem se podle Makoně několik let zabývá i Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy. „Spolu s kolegy z kroužkovací stanice Národního muzea jsme při odchytu kachen v Plzni na Berounce několikrát nabírali i krevní vzorky právě na DNA,“ dodal.

Ochránci doposud sice připouštěli, že je divoká kachna světlejší, drobnější a „trochu jiná“, ale odmítali, že by se v přírodě objevovaly kachny půl na půl s kachnou domácí. O tom, do jaké míry je to problém a jak moc je původní populace divokých kachen vlastně ohrožena, se zatím vedou pouze teoretické debaty. Podle Makoně se teprve uvidí, co konkrétního přinesou jednotlivé výzkumy a projekty.