První záchranáři vstoupili do zatopeného čínského dolu

Šan-Si - V dole v severní Číně i po týdnu stále zůstává uvězněna více než stovka horníků. Dnes se konečně rozjela záchranná akce. Záchranáři se pokusí proniknout k horníkům, kteří o sobě v pátek dali vědět klepáním, od té doby se ale neozvali. Celkem je v dole uvězněno už téměř týden 153 horníků, trochu nadějné šance na záchranu má prý ale jen zhruba 77 z nich, kteří podle svých kamarádů pracovali v místech nad úrovní vodní hladiny.

První skupina záchranářů, z toho šest potápěčů, se spustila do dolu v severočínské provincii Šan-Si. Důl Wang-ťia-ling obléhají záchranáři a rodiny zasypaných horníků. Několik desítek ambulancí čeká, jestli se ven dostanou živí. „Už jsme skončili s přípravami. Vyvineme nejvyšší úsilí, abychom všechny uvězněné dělníky dostali ven, samozřejmě především ty, kteří přežili,“ uvedl vedoucí úřadu pro bezpečnost práce Luo Lin.

Silná exploze a následné zatopení dolu uvěznilo už minulou neděli hluboko pod povrchem 153 mužů. Podle záchranářů může ještě polovina z nich přežívat ve vzduchových kapsách. Tisícovka hasičů od té doby bez přestání odčerpává z dolu vodu. V pátek naposledy slyšeli z hloubky asi 250 metrů údery na kolejnici - známku toho, že by snad ještě alespoň někdo mohl být naživu.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Trubkami dolů okamžitě putovala glukóza a mléko. Od té doby se však už nikdo neozval a čas neúprosně ubíhá. Zaplavený důl pak prohledávali potápěči, ale po dvou hodinách se vrátili s tím, že v šachtách je stále všude kalná voda a je to tam velmi nebezpečné. 

Čínské doly jsou jedním z nejnebezpečnějších pracovišť na světě. Jen loni v nich oficiálně přišlo o život 2 631 horníků. Na vině bývá především porušení bezpečnostních pravidel, poruchy ventilace, požáry a různé závady na zastaralém vybavení.

Čínský důl
Zdroj: ČT24