Belgická policie zadržela stovky protijaderných demonstrantů

Brusel - Několik stovek mírových aktivistů dnes zadržela belgická policie v okolí a uvnitř vojenské základny na severu země, kde se podle organizátorů demonstrace skladují jaderné zbraně. Demonstrace byla součástí takzvaného Evropského akčního dne proti jaderným zbraním.

Asi 300 lidí demonstrovalo kolem základny Kleine Brogel nedaleko hranic s Nizozemskem, dalších asi 800 aktivistů se pokoušelo dostat dovnitř do vojenského prostoru, který střežily silné oddíly policie, popsal mluvčí belgické nevládní organizace Akce za mír. Policie nicméně uvádí, že demonstrantů bylo jen asi 700.

Policie zadržela 360 lidí, vyfotografovala je a pak je držela ve vojenských hangárech, informoval mluvčí demonstrantů Benoit Calvi. Podle agentury Belga policie zadržela 270 lidí. Podle belgických zákonů může být proti každému, kdo se pokusí vniknout do vojenského prostoru, vzneseno trestní oznámení.

Přítomnost amerických jaderných zbraní na belgické základně nebyla nikdy oficiálně potvrzena. Experti se nicméně domnívají, že zbraně na základně Kleine Brogel jsou součástí kontingentu asi 240 jaderných zbraní, které USA údajně skladují kromě Belgie ještě v dalších čtyřech členských zemích NATO - v Německu, Itálii, Nizozemsku a v Turecku.