Bílí nacionalisti v JAR slibují pomstu za vraždu svého vůdce

Johannesburg - V Jihoafrické republice byl zabit nacionalistický vůdce Eugen Terreblanche, který bojoval za udržení apartheidu. Dva zaměstnanci jeho farmy na něj zaútočili po hádce o výplatu. Policie je zatkla a obvinila z vraždy. Prezident Jakob Zuma se snaží uklidnit obavy, že by vražda mohla vyvolat novou vlnu rasové nenávisti. Proto vyzval veřejnost ke klidu. Stoupenci Terreblancheho hnutí už ale slibují krvavou pomstu.

„Jihoafričané by neměli dovolit provokatérům, aby této příležitosti využili k rozdmýchávání rasové nesnášenlivosti,“ uvedl Zuma v písemném prohlášení. Podle krajně pravicové strany Afrikánského hnutí odporu (AWB), v jejímž čele Terreblanche stál, může za vraždu rasová nesnášenlivost, kterou údajně v poslední době vyvolává vládnoucí strana. Zástupci AWB dnes uvedli, že se chystají za Terreblancheho smrt pomstít, své příznivce ale zatím nabádali ke klidu.

Policie našla tělo Terreblanche v posteli na jeho farmě. Obličej měl zakrvácený, na hlavě řezné rány. K smrti ho ubili dva jeho zaměstnanci ve věku 21 a 15 let. Předtím se s ním hádali o výplatu.

V JAR hrozí rasové násilí (zdroj: ČT24)

Silné rasové napětí

Nacionalista Eugen Terreblanche se stal známým počátkem 90. let, kdy se pustil do boje za zachování apartheidu. Vedl krajně pravicové „Afrikánské hnutí odporu“ a usiloval o vytvoření samostatného bělošského státu. Zastupoval tak zájmy Búrů, tedy potomků holandských, francouzských a německých přistěhovalců. Hnutí má i vlastní milice a už pohrozilo pomstou za smrt svého vůdce.

Jeho vražda otřásla křehkými vztahy mezi bělošskou většinou a černošskou menšinou. Opozice obviňuje vládu „Afrického národního kongresu“ z rozdmýchávání rasové nesnášenlivosti proti bělochům. Jedním z největších kritiků byl právě Eugen Terreblanche. V roce 1997 byl odsouzen na šest let za pokus o vraždu černošského zaměstnance ochranky. Jeho vzpoura proti prvním demokratickým volbám v Jihoafrické republice skončila porážkou.