Výbuch bomby vykolejil nákladní vlak v Dagestánu

Moskva - Při výbuchu bomby vykolejil nákladní vlak v Dagestánu. Útok nemá žádné oběti ani zraněné. Nálož byla umístěna na kolejích u osady Pervomajskoje, na trati vedoucí z Moskvy do Ázerbájdžánu. O dvě hodiny později tudy měl projíždět osobní vlak do Baku. Ten se železničářům podařilo zastavit, stejně jako soupravu do Rostova.

„Nálož na kolejích explodovala krátce po čtvrté hodině ranní místního času (02:00 SELČ) u osady Pervomajskoje. Vykolejilo osm nákladních vagonů, nejsou mrtví ani zranění,“ citovala agentura Interfax zdroj z regionální bezpečnostní služby.

Osobní vlak se podařilo zastavit

Bomba byla na trati vedoucí z Moskvy do Ázerbájdžánu. O dvě hodiny později tudy měl projíždět osobní vlak ze sibiřské Ťumeně do Baku. Ten se železničářům podařilo zablokovat a souprava čeká na opravu poškozeného úseku trati. Zastaven byl také osobní vlak z Baku do Rostova, protože provoz na trati byl přerušen v obou směrech, informovala agentura Ria Novosti. Podle místních železničních orgánů bude provoz na trati obnoven ještě dnes.

Vykolejený vlak podle serveru agentury Ria Novosti nevezl žádný nebezpečný náklad. Převážel dříví, štěrk, obilí a roury.

Středeční teroristické útoky v Kizljaru následovaly pouhé dva dny po krvavých sebevražedných atentátech v moskevském metru, při nichž byly zabity čtyři desítky lidí a bezmála sto dalších bylo zraněno. Podle vyšetřovatelů odpálily nálože v moskevské podzemce atentátnice, které přicestovaly právě z Dagestánu. Šlo údajně o takzvané černé vdovy, tedy vdovy po povstaleckých vůdcích ze severního Kavkazu. V tomto regionu Moskva dlouhodobě čelí aktivitám separatistů a islámských radikálů.

  • Vykolejený vlak v Dagestánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1551/155073.jpg
  • Vykolejený vlak v Dagestánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1551/155071.jpg