V Maďarsku před volbami sílí krajní pravice

Budapešť - Do parlamentních voleb v Maďarsku zbývá již jen sedm dní. Kampaň se vyostřuje, podle průzkumů zvítězí pravicově-konzervativní Fidesz, který podporuje víc než polovina voličů. Boj se vede hlavně o druhé místo. Vládnoucím socialistům totiž nebezpečně dýchá na záda krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko známé jako Jobbik. Může získat až 20 procent hlasů.

„Dvacet let vězení za dvacet let rozkrádání“ nebo „Radikální změnu ve jménu lidu!“ - to jsou slogany, kterými boduje krajně pravicový Jobbik na internetu i mezi voliči na venkově. Maďary ovládá hněv a beznaděj. Voliči proto chystají vystavit vysvědčení vládě, která podle nich přivedla zemi za osm roků na pokraj krachu.

Bez práce je rekordních jedenáct a půl procenta lidí. Jozsef Zoltai z Miškolce pracoval téměř třicet let v dole. Dnes dělá hlídače parkoviště za minimální mzdu. „Lidé nemají práci, nemají šanci na slušný život, je to prostě tak,“ říká. Miškolc kdysi býval baštou socialistů. Tyto volby ale úplně přepíší politickou mapu Maďarska. Ve společnosti vládnou xenofobní a protiromské nálady.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

V těchto volbách půjde k volebním urnám poprvé generace lidí, kteří již vyrostli ve svobodné společnosti. Jakou budoucnost si vybrali, bude jasné až po zveřejnění výsledků voleb. Průzkumy však ukazují, že mladé lidi nejvíce oslovují myšlenky stran slibující radikální řešení.