Ze zatopeného čínského dolu zachráněno devět horníků

Peking - Čínští záchranáři vyprostili ze zatopeného dolu v severní provincii Šan-si devět z více než 150 horníků, kteří uvízli v jeho útrobách po explozi a následném zaplavení vodou před týdnem. Oznámila to čínská státní televize. Zachránění živých lidí je téměř zázrakem, týden přežili ve tmavých hlubinách dolu bez jídla. Zachránění horníci putovali na prohlídku do nemocnice.

Pátrací týmy tvořené většinou potápěči zahájily hloubkovou kontrolu dolu v sobotu poté, co o sobě dali nezvěstní v pátek vědět klepáním. Ze 153 pohřešovaných lidí má podle odborníků šanci na záchranu asi jen osm desítek. Jedná se o ty horníky, kteří uvízli nad úrovní vodní hladiny.

Voda zaplavila důl Wang-ťia-ling minulou neděli v poledne. Asi stovce horníků se podařilo uniknout na povrch včas. Téměř tisícovka záchranářů od té doby nepřetržitě odčerpávala vodu. Pět dnů po neštěstí zaznamenaly nasazené týmy klepání z hloubky asi 250 metrů. Šlo o první známku života uvězněných horníků. Trubkami dolů okamžitě putovala glukóza a mléko, do dolu se pak vydali i záchranáři.

V Číně zachránili devět horníků (zdroj: ČT24)

Čínské doly jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších, ne-li nejnebezpečnější na světě. Loni v nich zahynulo 2 631 lidí. Na vině bývá především porušení bezpečnostních pravidel, poruchy ventilace, požáry a různé závady na zastaralém vybavení.

Vydáno pod